Днес европейските лидери ще решават за „ваксинационните сертификати“

Лидерите на Европейския съюз ще се споразумеят в четвъртък да работят по сертификати за ваксинация за граждани на ЕС, които са се ваксинирали срещу Covid, предвид това, че южните страни от ЕС, които в голяма степен зависят от туризма, са отчаяни да спасят този ваканционен сезон през лятото, пише електронното издание на Kathimerini.

Мерките, целящи да ограничат разпространението на вируса, предизвикаха най-дълбоката досега икономическа рецесия в 27-членния блок миналата година, като удариха непропорционално силно юга на ЕС, където икономиките често са много по-зависими от посетителите. С пускането на ваксините срещу Covid-19, които сега се ускоряват, някои правителства, като тези на Гърция и Испания, настояват за бързо приемане на европейски сертификат за вече инокулираните, за да могат хората да пътуват отново.

Други страни, като Франция и Германия обаче, изглеждат по-неохотни, тъй като служителите там казват, че това може да създаде фактическо задължение за ваксинация и би било дискриминационно за онези, които не могат или няма да се имунизират. Франция, където антиваксинационните настроения са особено силни и където правителството се ангажира да не ги прави задължителни, смята идеята за ваксинационни паспорти за „преждевременна“, заяви френски служител в сряда. Необходима е работа по детайлите, включително дали тя трябва да бъде в цифров вид, да бъде приета в световен мащаб и на кой етап от двуетапния процес на инокулация да бъде издадена.

„Призоваваме за продължаване на работата по общ подход към сертификатите за ваксинация“, се казва в проект на изявление на видеоконференцията на лидерите, без да се определя времева рамка за резултат. Длъжностни лица заявиха, че ЕС работи с Международната асоциация за въздушен транспорт, която се стреми да съживи въздушния транспорт, и с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Световната здравна организация. Но пътуванията със сертификати повдигат и правни въпроси, казаха служители, тъй като тези, които са последни на опашка за ваксинации, биха могли да твърдят, че свободата им на движение е несправедливо ограничена от многомесечното чакане.

Представители на ЕС също така посочват, че все още няма насоки от СЗО и агенциите на ЕС дали хората, получили две дози от ваксината срещу Covid-19, все още могат да пренасят коронавирус и да заразяват други, дори ако вече не са уязвими. Също така не е ясно дали хората биха могли да бъдат заразни, след като вече са се борили с коронавируса, за колко време са останали имунизирани и дали и те трябва да получат сертификати. „Все още има много неща, които не знаем“, каза висш служител от една от страните от ЕС.

„Нуждаем се от повече време, за да стигнем до обща линия.“ Но времето е малко за южните страни, където секторът на хотелиерството трябва да знае за какво трябва да се подготви през следващите месеци. Въпреки официалната позиция, че всички правителства на ЕС искат да решат въпроса заедно, някои може да решат да се движат по-бързо индивидуално. По-рано през февруари Гърция и Израел подписаха споразумение за облекчаване на ограниченията за пътуване до Гърция за израелци с доказателство за ваксинация срещу Covid-19.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.