Борисов: Производителите на ваксини трябва да спазват договорите

„Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки“, заяви премиерът Бойко Борисов след днешната видеоконференция на лидерите на страните членки на Евросъюза.

„Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки. С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок. Ние, държавите членки, стриктно сме спазвали договорите, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания и да създадат ваксината“, категоричен бе Борисов . „Усилията за увеличаване на производствения капацитет трябва да продължат“, заяви той, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът приветства идеята да бъдат осигурени бързи коридори за пътувания на защитените от Covid-19 граждани като в същото време се запазят личните им данни.

„Разбира се, това може да влезе в действие само, когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина. Така, че с обединени усилия всички държави членки в момента полагат огромни усилия да се измъкнем от пандемията“.

Премиерът добави, че общият европейски подход в битката с Covid-19 към момента дава изключително добри резултати, а ваксиниране е най-доброто, което е направил, Европейският съюз:

„Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания“, добави Борисов. Министър-председателят изтъкна, че трябва да има солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни като тези от Балканите и от Африка, но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население. 

В България мерките са либерални в сравнение с други европейски държави, но същевременно са и ефективни, смята Борисов:

Очаква се евролидерите да продължат консултациите си утре.