Борисов: Електронен паспорт или зелен коридор за преболедували и ваксинирани

Премиерът Бойко Борисов отново е на инспекция, този път в района на Панагюрище, а заедно с него е вицепремиерът Екатерина Захариева и зам.-регионалният министър Николай Нанков.

Пред местната власт напомни, че вече у нас са 12 000 дози от ваксината на „Модерна“. Изтъкна, че довечера имало Европейски съвет, но вече доста държави били недоволни, тъй като от ЕК давали пари на време, а сега компаниите със закъсненията си поставяли под риск ваксинационните им планове. Щял да постави въпросът за поведен път на днешното заседание на съвета. Борисов е категоричен, че компаниите трябва да спазват договорите и да изпратят ваксините.

По думите му вчера ваксинираните са били 21 000. Отново изтъкна, че имаме пълната организация и опровергали тези, които говорели, че нямат необходимата организация. „Ние бяхме надлежни платци, плащахме солидарно и очакваме да получим ваксините“, каза Борисов. Поясни, че и външните министри могат да се включат на срещата на евролидерите. Даде да се разбере, че ще обсъждат с евролидерите да се въведе т.нар. „електронен паспорт“ или „зелен електронен коридор“ за тези, които са с антитела или ваксинирани, за да не им се правят PCR-и или да се поставят под карантина.

Готов бил и да пратят самолета, за да дойдат ваксините по-бързо, но имало спор дали в тях можело да се съхраняват те. „Надявам се комисията да действа по-строго“, каза Борисов.

Иначе кметът на Панагюрище Никола Белишки благодари за отпуснатите около 2,6 млн. лева за укрепването на река Луда Яна. Борисов пък напомни, че са дали и пари за залата, която вече е изградена.

След това посетиха язовира до Панагюрище, който също се укрепвал и ремонтира, като захранва с питейна вода около 40-50 000 човека. Досега общината се захранвала със сондажни кладенци.

Нанков на свой ред поясни, че в момента се правят 2 язовира, като предстои поне още 4-5 язовира да се ремонтират в следващите години. Кметът доложи, че няма градина или школо, което да не е санирано, имали и модерна болница.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.