Сексскандали разтресоха гръцкото правителство

Сексскандал разтресе толкова силно Гърция, че стигна чак до парламента, съобщиха местни медии. Това стана, след като известният актьор, режисьор и шеф на националния театър Димитрис Лигнадис бе арестуван тия дни по обвинения в изнасилване на малолетни момчета.

Общественият отзвук върху гръцкото правителство беше толкова силен от педофилския скандал, че премиерът Кириакос Мицотакис обяви, че в четвъртък ще проведе дискусия, на която политическите сили са призовани дазаемат позиция за токсичната атмосфера в обществото, която се създаде през последните дни. Основната опозиционна партия СИРИЗА настоя за оставката на министърката на културата Лина Мендони заради разкритията за сексуалния тормоз в гръцкия театър и кино.

Обвиненията срещу Лигнадис се сгъстяват, а прокуратурата обмисля повдигане на обвинения за сексуален тормоз и насилие срещу още трима актьори.

В. “Та неа” коментира, че с насрочването на извънредната дискусия в парламента премиерът Кириакос Мицотакис дава отговор на машинациите на СИРИЗА и на опитите ѝ да употреби за политически цели гръцкото движение #MeToo (социално движение срещу сексуалното насилие и секстормоза).

От друга страна, опозиционният в. “Ефимерида тон синдактон” определя извънредната дискусия на ниво политически лидери, насрочена в парламента, като операция за отвличане на вниманието. Вестникът пише, че правителството е в паника и търси път за бягство.

Обвиненията срещу 56-годишния Димитрис Лигнадис са сред най-сериозните. Според съобщения в медиите срещу шефа на театъра са дали показания най-малко трима пострадали. Двама мъже твърдят, че престъпленията са били извършени, когато са били малолетни. Единият от тях – на 25 години вече, който живее в чужбина, казва, че е бил насилен през 2010 г., когато е бил на 14 години, а другият твърди, че неговото изнасилване е станало през 2015 г.

Режисьорът отхвърля всички обвинения. Все пак слуховете за негови сексуални злоупотреби доведоха до напускането му на Националния гръцки театър, на който той бе артистичен директор. Като причина режисьорът и актьор посочи “токсичния климат на слухове, подмятания и изтичане на информация”, който се завихря около името му. След оставката му обаче се появиха още доклади, в които се говори по-сериозно за злоупотреба. Гръцките медии също така твърдят, че деца бежанци също са сред жертвите на Димитрис Лигнадис, пише 24 часа.

В сряда актьорът ще се яви пред съдия-следовател, за да даде показания. След изслушването му ще бъде взето решение дали ще остане в ареста, или ще бъде освободен в очакване на процес. Неговият адвокат Никос Георгулеас заяви, че клиентът му се е предал доброволно вчера и никога не е имал намерение да се укрива или да бяга.

Разгръщащият се скандал подхрани яростна политическа борба в Гърция. Опозицията обвини правителството, че не е предприело действия по оплакванията, а министърката на културата Лина Мендони отговори, че Лигнадис е “опасен човек”, който я е “заблудил” с актьорските си способности.

Недоброжелателите на Мендони я обвиняват, че е назначила Лигнадис в Националния театър през 2019 г. В свои изказвания министърката подчерта необходимостта от “катарзис” в културния сектор на Гърция и заяви, че сексуалното насилие, особено над непълнолетни, не трябва да остане ненаказано. Преди няколко дни обаче културната министърка публично беше заявила, че няма официална жалба срещу Лигнадис и че той няма да подаде оставка.

Междувременно евродепутатката Елиза Воземберг беше първият политик от управляващата “Нова демокрация”, поискал оставката на министърката на културата.

Очаква се гръцката прокуратура да започне да призовава свидетели през следващата седмица, за да продължи разследванията по обвинения в злоупотреба и тормоз в културните среди. Пръв се очаква да бъде разпитан шефът на профсъюза на актьорите в страната Спирос Бибилас, който твърди, че е затрупан с жалби от актьори, съобщаващи за тормоз.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.