Р уснаците се влюбиха в Занзибар, защото бреговете на Танзания се оказаха едни от малкото, които отвориха достъп до плажовете в разгара на пандемия. Но Занзибар, след 7 месеца от руската пламенна любов, не издържа и изпрати предупредително писмо за поведението на туристите, съобщава „Фокус”.

Писмото, подписано от Министерството на туризма на Танзания, е получено от руските туроператори в края на февруари.

Ще припомним, за първи път руснаците масово отидоха в Занзибар през август 2020 г., когато повечето страни останаха затворени за тях. От 1 август Танзания позволи на Руската федерация да изпрати чартърите си до основните курорти на архипелага, поради което екскурзиите до Занзибар стана значително по-евтина, отколкото в ерата преди пандемията. За сравнение: през 2019 г. 6,4 хиляди руснаци са посетили Занзибар, а през 2020 г. – почти 50 хиляди.

Наистина ли там няма Ковид-19

„Преди пандемията, поради скъпия полет, Занзибар беше смятан за елитна дестинация”, обяснява Наталия, собственик на московска туристическа агенция, „а от 1 август натам се втурна огромен поток, който все още продължава, тъй като климатът го позволява. Това е руският контингент, който при различни обстоятелства, по това време на годината, ще почива в Египет на база „ол инклузив”. И населението на Занзибар просто не е свикнало с този контингент от туристи, това е проблемът”.

В писмо от Министерството на туризма в Танзания се казва, че „търпението на местните жители на практика се е изчерпало, тъй като не всички туристи познават и спазват правилата за поведение в чужда държава, докато в частност Танзания и Занзибар не са разпуснати като някои азиатски страни”.

Двойно по-ниски цени за екзотични дестинации

Руснаците „се разхождат по улиците на града по бельо, снимат местни жители, без да питат, използват забранени субстанции и т.н.”

Съобщението до руските гости от танзанийските домакини съдържа препратка към правилата за поведение на туристите в страната, одобрени още през 2015 г., според които туристите навсякъде, с изключение на плажа и територията на хотела си, трябва да носят „дрехи които покриват пъпа и коленете.”

По улиците на градовете на Занзибар е забранено ходенето по „бельо”, под което танзанийците разбират бански костюми. Дамите не трябва да излизат извън хотела също с изрязани къси панталонки, мини рокли и поли, които не покриват коленете им, и горнища и тениски, които разкриват пъпа. На господата е забранено да излизат извън периметъра на плажа и хотела голи до кръста и в нетрезво състояние. Безотговорните туристи ще бъдат изправени пред глоби в размер от хиляда до десет хиляди долара и лишаване от свобода до шест месеца, в зависимост от тежестта на нарушаването на обществения ред в Занзибар.