Кристина Тужарова: Все повече има интерес към това да познаваме историята на картина или художник

Кристина Тужарова е приела за своя мисия да запознава с историята на изкуството деца и възрастни. Идеята е чрез разбирането на изкуството личността да израсне, да осмисли и почувства по нов начин заобикалящия ни свят. Кристина Тужарова си поставя и цел – с дарения да събере средства за създаването на книга за деца, посветена на Владимир Димитров –  Майстора.

Все повече хората имат интерес към това да могат да разпознават, да познават историята на картина или художник зад тази картина– на епохата, в която е създадена, причините, поради които е създадено едно произведение на изкуството и така да преживеят по един различен начини изкуството“, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Кристина Тужарова.

Когато започнали лекциите за изкуство за възрастни, се появила идеята да се организират подобни лекции и за деца. Уроците започнали с по-модерни художници, защото те са по-интересни за децата.

Трудно е да представиш на децата един художник като Рембранд или като Караваджо. Много по-лесно те възприемат Матис или Пикасо или някой импресионист. Естествено и българските художници бяха част от това ателие. Владимир Димитров-Майстора е любим художник в нашето ателие, защото той е изключително колоритен със своите цветове, с всички пъстри жизнени картини, които е правил. Освен това и неговият живот е много интересен, неговата личност, пътят, който е изминал – от едно бедно бежанско семейство до най-познатия художник в нашата страна и не само“. 

Децата, които посещават лекциите, са от 6 до 12 годишна възраст:

„Дали коригирам рисунките на децата – понякога им помагам да композират в началото, но не се намесвам в последния етап на работата и аз винаги харесвам това, което децата правят. Там е трудно да кажеш – това не е правилно. Особено в тази възраст те трябва да имат свобода“.

Кристина Тужарова е графичен дизайнер и илюстратор по образование, завършила е специалност „Плакат“ в Националната художествена академия.

Повече можете да чуете в звуковия файл.