Завладяващ дебют на Габриела Георгиева в ролята на Лейди Макбет

Звездата на Софийската национална опера и балет Габриела Георгиева, носителка на наградата за активна творческа дейност в националната анкета „Музикант на годината’2018“, дебютира с голям успех в ролята на Лейди Макбет в операта „Макбет“ от Верди на сцената на Варненската опера.

Подготовката за тази роля заема специално място в международната кариера на българския сопран. През 2014 г. Габриела Георгиева гостува в Метрополитън опера в Ню Йорк за продукцията на „Макбет“, в която е кавър на оперната прима Анна Нетребко. Това е логично продължение на поредица чуждестранни покани, които следват изявите й на родна сцена от дебюта й през 2002 г. като Леонора в операта „Трубадур“ на Верди. Ето част от тях: През 2009 г. Габриела Георгиева дебютира в Грац в ролята на Абигаиле в „Набуко“. След това е поканенав Берн в поредица от спектакли на „Бал с маски“ от Верди и „Тоска“ на Пучини. През  2011 г. пее Амелия в „Бал с маски“ на сцената на операта в Цюрих под диригентството на знаменития италиански маестро Нелло Санти. През 2013 г. дебютира на сцената на Виенската държавна опера. Пее Амелия в „Бал с маски“ в партньорство със световноизвестния тенор Роберто Аланя. След това е поканена в Метрополитън опера в Ню Йорк, където шлифова ролята на Лейди Макбет така, че да може да замести Анна Нетребко при необходимост. Често оперните певци се изкачват на върха точно така – при заместване на най-големите знаменитости. Може би следващия път!

В звуковия файл чуйте впечатленията от дебюта на Габриела Георгиева в ролята на лейди Макбет в операта „Макбет“ на Верди на сцената на Варненската опера, разказани от журналиста, член на екипа на УНИЦЕФ България и меломан Ивайло Спасов в предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива“.