Димитър Стоянов: ДАНС и ГДБОП поне да започнат проверки по досиетата "OpenLux"

В други държави има реакции на досиетата „OpenLux„, каза журналистът Димитър Стоянов от сайта „Биволъ“, един от медийните партньори в проекта „OpenLux“международно журналистическо разследване, което свързва данните за собствениците с данните за фирмите във Великото херцогство. В него участват Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия. Разследването на архива е продължило повече от 1 година. Разкрити са повече от 55 хиляди офшорни компании, управляващи активи на стойност най-малко 6 трил. евро. 

По думите на журналиста в България по традиция няма особена реакция на подобни събития.

Става дума за много сериозни финансови трансфери и е логично икономическите отдели на ДАНС и ГДБОП поне да започнат проверки. От тези публикации виждаме какво има налично, но нямаме обяснение как тези пари са се озовали там“, коментира Стоянов. 

Във връзка с наближаващите парламентарни избори, Димитър Стоянов подчерта, че няма подходящ момент, в който да изкараш някаква изобличаваща за някого информация, и винаги ще стои въпросът „Защо точно сега?“:

„В такъв случай трябва да попитаме – а кога? Безспорно ще има връзки с политици, няма как да няма. В България политиката и бизнесът са много преплетени. … Всеки случай се работи по отделно и когато успеем да валидираме информацията, ще я публикуваме“. 

Интервюто на Снежана Иванова с Димитър Стоянов в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.