Л идерите на ЕС трябва „да се задвижат бързо“ и да възприемат сертификатите за ваксинация срещу коронавирус, които ще позволят на гражданите да възобновят масовите пътувания, заявява гръцкият министър на туризма Харис Теохарис в интервю за „Файненшъл таймс“.

Въвеждането на сертификати за ваксинация, които биха позволили ваканционни и служебни пътувания за ваксинираните, ще бъде обсъдено на срещата на върха на ЕС, която започва в четвъртък. „Файненшъл таймс“ отбелязва, че ЕС е разделен по отношение на това предложение. Според вестника дипломати смятат, че е малко вероятно да бъде възприета още сега предлаганата система поради опасенията, че тя би създала две скорости по отношение на правата на придвижване на гражданите, което би било дискриминационно третиране.

„Като гледам реакцията на някои страни на предложенията за сертификати за ваксинация, имам усещането, че тя е много късогледа. Можем да направим повече сега, за да се подготвим“, казва Теохарис пред британския вестник. „Някои страни се безпокоят много за настоящия момент“, отбелязва гръцкият министър и допълва, че страни, предимно от Северна Европа, се колебаят да погледнат напред и да правят планове за възстановяването през лятото. „Необходимо е да се задействаме по-бързо“, заявява Теохарис.

Той подчертава пред изданието, че планирането на безопасни пътувания трябва да бъде договорено скоро, защото хората трябва да знаят от сега дали ще е възможно тази година да организират летните си отпуски.

„Файненшъл таймс“ припомня, че този месец Гърция сключи с Израел споразумение, което позволява пътуванията между двете страни на онези, които са се ваксинирали, без необходимост да представят отрицателен тест за коронавирус, а гръцкият премиер Кириакос Мицотакис определи договореността като „тест за това, което можем да направим (и) с други страни“.

Теохарис казва, че текат разговори за подобно решение и с Великобритания, макар че Обединеното кралство не издава сертификати за ваксинация на гражданите си. Министърът отбеляза, че ваксинацията няма да е задължително условие за пътуващите и ще означава само, че ваксинираните няма да бъдат принудени да си правят тест за КОВИД-19 преди влизането в страната.

Британското правителство признава, че провежда дискусии с правителства и международни въздухоплавателни организации за възможността за установяване на система за сертифициране на ваксинациите за нуждите на международните пътувания, в случай че това се изисква от други страни.

Европейската народна партия (ЕНП) е изпратила писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което подчертава нуждата на напредък по темата за издаването на сертификати за ваксинация на предстоящата среща на върха в телеконферентен формат, предаде АНА-МПА. От своя страна председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер е подчертал, че трябва да бъдат ускорени процедурите около сертифицирането на ваксинациите, „за да се избегне раздробяването“ на ЕС.

Ваксинационният паспорт – „достойно за Оруел“ или пропуск за „нормален живот“

Швеция създава ковид – паспорти за ваксинираните

Какво решиха евролидерите за пътуванията в ЕС