Ваксината в една доза на "Джонсън енд Джонсън" изглежда ефективнаВаксината в една доза срещу COVID-19 на компания „Джонсън енд Джонсън“ изглежда безопасна и ефективна в изпитания, потвърждават служители на американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата (FDA) в документи, публикувани днес, което проправя пътя й към одобрение за спешна употреба, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.

Групата от независими експерти на FDA се събира в петък, за да реши дали да одобри ваксината. Въпреки че не е ангажирано да следва съветите на своите експерти, управлението го направи, когато разреши използването на ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, предава БТА.В края на януари компания „Джонсън енд Джонсън“ обяви, че ваксината й срещу COVID-19 в една доза е демонстрирала 66 процента ефективност срещу множество варианти на коронавируса в мащабно изследване, обхванало близо 44 000 души.

Ефективността й варира от 72 процента в САЩ до 66 процента в Латинска Америка и 57 процента в Южна Африка, където се разпространява нов вариант на коронавируса.

Като цяло ваксината ефективността на ваксината за предотвратяване на тежки форми на заболяването е 85 процента.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.