Азербайджан спря доставките на газ за Турция и Европа заради технически проблеми„Доставките на природен газ от Азербайджан през входните пунктове към Туркгуз и TANAP (Трансанадолския газопровод) спряха на 23 февруари 2021 г.“, съобщиха от Турската енергийна борса. Те се позовават на уведомлението на Азербайджанската компания за доставка на газ (AGSC), предава руската агенция EA Daily.

„Доставките на газ са временно преустановени поради техническа неизправност в кладенците за производство на газ в Азербайджан“, казват от Борсата, добавяйки, че се използват други източници на газ и доставките на газ за Турция продължават без прекъсвания и намаляване на доставките. Турция също получава газ от Русия, Иран и от терминали за втечнен природен газ, предаде Фокус.Агенцията припомня, че на 31 декември 2020 г. беше пуснат Трансадриатическият газопровод (TAP), който е част от Южния газов коридор от Азербайджан до Турция и Европа.

Капацитетът на проекта трябва да бъде 16 милиарда кубически метра газ годишно. 6 милиарда кубически метра са предназначени за Турция, а 10 милиарда кубически метра – за страните от ЕС: 8 милиарда – за Италия и по 1 милиард кубически метра за Гърция и България.

Според оператора на Трансадриатическия газопровод TAP AG, доставката на азербайджански газ за Европа на входната точка от Турция до 23 февруари е била средно над 600 000 кубически метра на час. Вчера обаче те са паднали до 330 хиляди кубически метра на час, но към тази сутрин са нараснали – до 450-500 хиляди кубически метра на час.

Според Министерството на енергетиката на Азербайджан през 2020 г. от Азербайджан за Турция са доставени 11,1 милиарда кубически метра газ. След Русия, Азербайджан е вторият по големина износител на синьо гориво за Турция.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.