„Вярвам и винаги съм вярвал на тези момчета. Неприятен факт, че в тяхната проба е отрито това вещество… Случаят е много странен и загадъчен. Няма реално и логично обяснение. Ще проведем необходимото разследване. Призовавам всички компетентни органи да се включат. От моя страна ще има пълно съдействие. Аз съм човекът, който има най-голяма желание истината да излезе наяве и виновният или виновните да бъдат наказани“, заяви в студиото на „Здравей, България” Георги Аврамчев, председател на УС на Българската федерация по плувни спортове. 

По думите му е възможно, но е много малко вероятно, друг състезател или някой от персонала умишлено да сложи допинг в чашите на националите ни.

„Всички състезатели знаят какви медикаменти взимат. Те се приготвят от доктор. Работим с конкретния лекар от 3 години и му вярвам. Когато се взимат проби, се дава протокол, като всеки собственоръчно описва какво пие. Някои от тях са приемали по 36 хапчета, но не от различни видове. Просто, ако трябва да се вземе 8 милиграма, а едното хапче е 1 милиграм, то се взимат 8“, поясни Аврамчев.

И допълни, че пробите са изпратени за изследване във Виена.

„Ако един път не се явиш на допинг, получаваш жълт картон. Ако това се случи втори път – получаваш автоматично наказание, без да са те изследвали. Никога не сме давали забранени вещества, за да се притесняваме, че нещо може да се случи“, заключи Георги Аврамчев.

Повече вижте във видеото.

Трима национали по плуване с положителни проби за допинг

Румънските власти хванаха български микробус, пълен с допинг