У крайна внесе жалба в Европейския съд за правата на човека срещу Русия, която обвинява в извършване на целенасочени опити за убийства, част от които успешни, на опозиционни  дейци, сред които са Алексей Навални и Сергей Скрипал, съобщава БТА.

Освен руския опозиционер и бившия двоен агент, в дългия списък са също убитият през 2015 г. в Москва Борис Немцов, грузинецът от чеченски произход Зелимхан Хангошвили – убит в Берлин през 2019 г. и руската журналистка Анна Политковска, убита в Москва през 2006 г.

ЕС е готов да наложи санкции на руснаци заради Навални след седмица

„Опитахме се да покрием всички случаи, за които има солидни доказателства за руска намеса“, написа във Фейсбук украинският зам.-министър на правосъдието Иван Лишчина.

Според жалбата, внесена в края на миналата седмица, такива убийства са били извършвани „в Русия и на територията на други държави, включително членки на Съвета на Европа, извън ситуациите на въоръжени конфликти“.

Намалена присъда и глоба за Алексей Навални

Киев за девети път се възползва от процедура, която му позволява да внася жалба срещу страна членка на Съвета на Европа. Четири от украинските жалби още се разглеждат от съда.

Украинското правителство обвинява Русия и в това, че не провежда разследвания на организираните убийства и че умишлено ги прикрива, за да осуети усилията за установяване на лицата, които носят отговорност.

Киев се позовава на нарушение на разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека относно правото на живот.

Европейският съд по правата на човека поиска Навални да бъде освободен, Русия отговори

Другите жалби на Киев срещу Москва, по които съдът още не се е произнесъл, са за „събитията в Източна Украйна, включително катастрофата на самолета на малайзийските авиолинии, свален през юли 2014 г.“, за „многобройни нарушения на споразумението в Крим“, както и за „морския инцидент в Керченския проток през 2018 г., довел до пленяването на три морски съда на украинския флот и на техните екипажи“.