Спад на биткойна след нов рекорден връх над $ 58 000

Биткойнът поевтинява в края на търговията в понеделник с около 5% към $ 54 430, след като ден по-рано достигна нов рекорден връх около $58 300, според данни на CoinDesk.

Негативното представяне на световните фондови борси беше една причините за днешното поевтиняване на водещата криптовалута, като някои инвеститори цитират като фактор за нейното негативно представяне и притесненията, свързани с прекалено драматичното поскъпване на биткойна през последните дни и седмици, което даде повод за прибиране на печалби от дълги позиции.

По-рано в понеделник най-популярната криптовалута дори се срина с близо 10 хил. долара, или с цели около 17%, падайки за кратко до едноседмично дъно от $ 47 400, с което пазарната капитализация на биткойна се раздели със 160 млрд. долара.

Това стана факт, след като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелен заяви, че биткойнът е изключително неефективен при осъществяване на транзакции и е силно спекулативен актив.

По време на търговията в понеделник пазарната капитализация на основната криптовалута се понижи до около 983  млрд. долара, след като миналия петък успя да преодолее нивото от 1 трлн. долара.

Въпреки днешното понижение биткойнът все още поскъпва с повече от 80% от началото на годината, като при достигане на неговия рекорден връх в неделя около $ 58 300, неговото нарастване за 2021 г. достигна почти 100%.

От неговото пандемично дъно от март 2020 г. малко под $ 4000 биткойнът вече поскъпна с умопомрачителните 1200%.

Графика на биткойн за последните пет дни на търговия