Б еларуският лидер Александър Лукашенко, срещу чието управление от шест месеца има протести, се срещна с руския президент Владимир Путин и изтъкна тесните връзки между страните им, предаде ДПА.

„Не минава и ден, без нашите колеги да разговарят един с друг и да решават определени проблеми“, каза Путин на срещата, която се състоя в руския курорт Сочи.

След разговорите двамата отидоха да карат ски. 

Путин, Лукашенко
Путин, Лукашенко
Източник:
БТА

Двамата лидери се повозиха на снегомобил и поздравиха туристите в южния руски курорт Красная Поляна.

Путин, Лукашенко
Путин, Лукашенко
Източник:
БТА

Ако се съди по показаната от държавната телевизия част от разговорите, протестите в Беларус не са били сред обсъжданите въпроси; наблюдатели очакваха Путин да повдигне темата за делото срещу една от изтъкнатите опозиционни фигури, Виктор

Бабарико, който беше шеф на беларуското подразделение на „Газпромбанк“.

За последно двамата лидери се бяха срещали през септември, месец след като президентските избори в Беларус, които според мнозина са били манипулирани, предизвикаха масовите протести, които продължават и досега. Силите за сигурност отговориха със сила на демонстрациите, в които на моменти участваха стотици хиляди хора и при които бяха задържани над 30 000 души, стотици бяха ранени, а няколко души загинаха, цикъл, продължил с месеци.

По онова време Путин обеща на Беларус заем за милиарди; сега стопанинът на Кремъл казва, че сътрудничеството между индустриите на двете страни е по-важно от „пряката финансова подкрепа“ от Москва.

Русия упражни натиск върху Лукашенко, когото Европейският съюз повече не признава за президент, да реформира конституцията на Беларус.

Беларуската икономика е силно зависима от Русия, която доставя например нефт и газ. Москва разглежда финансово притеснения си съсед като стратегически важна буферна зона по отношение на НАТО. 

Путин се потопи в ледена вода край Москва

Лукашенко каза кога ще се оттегли от властта