Б роят на почналите от ковид-19 в САЩ надхвърли половин милион. Това е страната с най-много смъртни случаи в резултат на коронавирусната инфекция.

На второ място е Бразилия, но с два пъти по-малко умрели от пандемията. Все пак, тъй като САЩ са и една от държавите с най-голямо население в света, по брой на починалите на 100 хил. души те се нареждат девети след страни като Великобритания, Чехия, Италия и Португалия, по данни на университета „Джон Хопкинс”.

Към момента пандемията от ковид-19 е втората най-смъртоносна в историята на САЩ след тази от т. нар. испански грип през 1918-1919 г. Тогава умират около 675 хил. души. Коронавирусът обаче бързо наваксва изоставането.

Нов ковид – синдром нанася тежки увреждания на децата

В момента САЩ се намират в третата вълна на коронавирусната пандемия, която е и най-тежката.

Като цяло за миналата година ковид-19 е третата най-масова причина за смърт в страната. Заразата се нарежда след рака и сърдечносъдовите болести. Но през последните 4 месеца – от началото на декември насам, коронавирусът е водещата причина за смърт в САЩ.

Броят на починалите от ковид-19 е десетократно по-голям от този на умрелите от грип и пневмонии през 2019 г.

Освен това пандемията разкри ясно огромното неравенство в достъпа до здравни грижи в САЩ.

Смъртността сред бедните е много по-голяма. Съответно това се отразява и върху расата на умрелите. Смъртността от ковид-19 сред чернокожите, индианците и испаноговорящите американци е между 1,43 и 1,22 пъти по-висока, отколкото сред белите.

Учени: Британската мутация навярно е много по-смъртоносна

Президентът Джо Байдън се обърна към нацията след като броят на почналите от ковид-19 в САЩ надхвърли половин милион.

„Като нация не можем да приемем толкова жестока съдба. Трябва да се борим и да не се поддаваме на тъгата”, каза той.

След това президентът и вицепрезидентът, както и съпругите им, уважиха паметта на умрелите от пандемията с минута мълчание пред Белия дом и запалиха свещи.

Потвърдените случаи на ковид-19 в САЩ са 28,1 милиона, което също е световен рекорд.