О съдиха и запорираха сметките на жена, въпреки че няма задължения. А тя разбира за това случайно. Как можеш да се окажеш без вина виновен? 

52-годишната Дияна Микова от тетевенското село Гложене живее и работи със семейството си в Белгия. Прибира се няколко пъти в година в родното си село Гложене. Преди седмица отново е била в родния си дом и решава да внесе средства, с които да оперира по своя сметка в българска банка, информира NOVA.

„Служителката ми каза, че парите, които искам да ползвам, няма да отидат по предназначение, защото сметката ми е запорирана от частен съдебен изпълнител“, разказва Дияна Микова.

Тя разбира, че е осъдена от съдебния изпълнител по искане на Община Тетевен, защото дължала 1374, 51 лв. за данъци. Прави проверка на място и установява, че има грешка.

„Служителката ми се извини, каза че е станала грешка, ще уведоми частният съдебен изпълнител и ще се разреши проблема“, посочва Дияна.

Проблемът обаче се задълбочава. 

Запорът на сметката продължава да не е вдигнат. ЧСИ-то продължава с действията си и запорира приходи на жената от местната кооперация, където тя членува. Писмото е получено преди ден. И налице са вече не само материални щети, но и морални.

„Те, подронват авторитета ми, че аз не съм си платила 1374 лв. и затова са ме дали на съд. Това ще го разбере цялото село“, оплака се потърпевшата.

Екип на NOVA придружава Дияна Микова, за да разбере, откъде идва проблемът. В данъчното ги препращат към кмета. 

„Никаква информация не можем да даваме. Трябва да запознаете кмета и ако той реши – ние сме на линия“, казва служителката.

След като с казуса се запознава кметът на населеното място, данъчните служители излагат и своята версия. 

Оказва се, че Дияна Микова от Гложене е осъдена още на 17 юли, въпреки че когато се е прибрала от Белгия, на 9 юли, си е платила всички задължения към общината.

„Всичко е платено“, посочва Искра Иванова, началник на отдел „Местни данъци и такси“ в Община Тетевен.

Въпрос: „Въпреки това е осъдена?“

Иванова: „Осъдена е, защото сме предали на адвокат, която задвижва делата. Тя не е уведомила ЧСИ.“

Дияна Микова: „Как да уведомя ЧСИ, като не знам, че съм осъдена“.

Иванова: „Не че признаваме вина, просто има разминаване във времето. Вина не търсим.“

Въпрос: „Вие определяте като разминаване във времето това, че имате лоша комуникация с юриста от отдела си?“

Иванова: „Не мога да твърдя, че имаме лоша комуникация.“

Въпрос: „На 9-ти съм си платил данъците. И по някакъв начин това да индикира в системата и така да се предотврати цялата абсурдна процедура по задвижване на дело на 16-ти. Какъв е смисъла?“

Иванова: „Не мога да отговоря така. Трябва да проверя, какво се е случило във времето. Не мога да отговоря така.“

В крайна сметка, от данъчното в Тетевен предприели действия за оневиняване на 52-годишната жена от Гложене, на която са начислени и такси по делата за около още 700 лв.

„Не сте осъдена, прекратено е всичко. Общината поема разноските по делото“, заявява началникът на отдел „Местни данъци и такси“.

След като става ясно, че виновен няма, но общината ще се погрижи да оневини без вина виновната жена, Дияна Микова се свързва с кантората на Частния съдебен изпълнител в Ловеч, за да попита, кога ще ѝ бъде вдигнат запора. Оттам отговарят, че това ще стане след две седмици.

И така Дияна Микова от Гложене ще стои още поне седмица със запорирана сметка и без средства заради изгубени в превода институции.