Италия удължи до 27 март забраната за пътуване между областите

Правителството на италианския премиер Марио Драги одобри постановление, с което се удължава забраната за придвижване между италианските области до 27 март, предаде АНСА.

Мярката е част от усилията за борба с разпространението на коронавируса. Тя трябваше да изтече на 25 февруари.

Според новото постановление се удължава и правилото за посещенията в частни домове. До 27 март само двама възрастни и техните деца до 14 години могат да посещават дома на други лица.

В страната остава задължително носенето на маски навсякъде. Вечерният час се запазва от 22 ч. до 5 ч.

В края на миналата година властите въведоха няколко степенна – „цветна“ система за оценяване на рисковете на територията в страната. Червени зони са тези с най-висок риск, но сега нито една цяла област не е обявена за червена зона. Червени зони са само някои провинции – Болцано, Перуджа, Пескара, Киети и някои общини в Ломбардия, Лацио, Сардиния и Пиемонте.

Жълти зони, в които рискът е умерен, са повечето области в страната, в това число и Венето, Ломбардия и Лацио, но в някои от тях както стана ясно по-горе, има малки локални червени зони. Оранжеви зони, където рискът е над умерен, са седем области, сред които Тоскана, Емилия-Романя и Кампания. Бели зони са тези без никакви случаи на зараза с коронавируса, но такива в Италия сега няма.

В последно време случаите на зараза нараснаха в цялата страна. Вчера властите регистрира над 13 000 нови случая на зараза.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.