П о-голямата част от жителите на ски курорта Ишгъл в Австрия, които се заразиха с COVID-19 миналата година, все още имат имунитет, осем месеца след заразяването им, твърди проучване на Медицинския университет в Инсбрук.

Смята се, че именно Ишгъл е бил арена на първото е Европа събитие, което е определя като „супер разпространител” на коронавируса на Стария континент.

Изследователите са установили, че хората, които са

дали положителен тест за COVID-19 през април 2020 г., все още са имали антитела срещу вируса през ноември 2020 г.

СЗО обяви кога ще приключи пандемията

Австрийската агенция за обществено здраве (AGES) смята, че огнището в Ишгъл, в което бяха заразени хиляди хора от цяла Европа, е избухнало през февруари 2020 г., преди да бъдат засечени първите случаи в Австрия.

Смята се, че проучването на университета в Инсбрук е едно от най-мащабните, провеждани някога и обхваща най-дългия период о време. Учените казват, че то ще помогне да се отговори на въпроса колко дълго трае имунитетът след инфекцията.

Ръководителят на проучването д-р Борена казва, че

констатациитe в изследването са подкрепени от подобни проучвания, правени на други места.

„Това, което открихме, корелира силно с констатациите от малкото други проучвания, направени по въпроса, като например в Англия преди седмици, които установиха, че 88% от хората все още имат имунитет шест месеца след преболедуване”, обясни тя.

Колко продължава имунитетът срещу COVID-19 след боледуване

COVID-19: Европа остава уязвима, смята СЗО