Стотици жертви при настъпление на хусите в Йемен

Стотици души са убити в продължаващото от седмици настъпление на бунтовниците хуси към град Мариб в Централен Йемен, на 120 км източно от столицата Сана, в най-тежките сблъсъци от 2018 г., предаде „Ройтерс“.

Атаката на подкрепяните от Иран хуси към държания от правителствените сили град идва в момент на подновени дипломатически усилия за слагане край на продължаващата от шест години война в Йемен и след като САЩ обявиха, че прекратяват подкрепата си за водената от Саудитска Арабия военна коалиция, която се бие на страната на правителството.

Стотици бойци от двата лагера са убити в сблъсъци в богатия на природен газ регион. Военен източник определи ставащото като „кървава баня“, а други източници уточниха, че повечето жертви са военни, а не цивилни.

В момента фронтовата линия е на около 20 км от град Мариб. Броят на убитите в продължаващите от три седмици сражения е невиждан от 2018 г., когато водените от Саудитска Арабия военни сили започнаха настъпление за освобождаване на най-голямото йеменско пристанище Ходейда. Тази операция беше спряна след изразени безпокойства за влошаване на хуманитарната ситуация.

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън извади хусите от списъка в терористични организации и спря подкрепата си за настъпателни операции на водената от Саудитска Арабия коалиция. САЩ и ООН призоваха хусите да прекратят настъплението си към Мариб, да спрат всички военни операции и трансграничния обстрел на Саудитска Арабия и да участват в мирния процес под егидата на ООН.

„Хусите очевидно се възползват от изолацията на Саудитска Арабия след избирането на Джо Байдън и разпадането на коалицията й. Това е голям риск, но какво имат да губят?“, каза цитиран от „Ройтерс“ неназован западен дипломат.