Ресторантьорите към общините: намалете ни такситеРесторантьорският бранш се обърна с отворено писмо към Националното сдружение на общините в България с призив да опрости или намали поне наполовина много от таксите, които най-пострадалият от кризата сектор у нас, плаща.

„Ние сме единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от 6 месеца в последната една година. Това доведе до масови фалити в бранша, натрупване на задължения и изключително сложна ситуация, която вече се изразява в борба за оцеляване, а не за печелене. С оглед на възможността и надеждата на всички ни, че от 01.03.2021 г. местата за хранене и развлечение отново ще могат да работят, но с намален капацитет, ограничено работно време, допълнителни разходи за дезинфекция и несигурен интерес към посещения от нашите потенциални клиенти, се обръщаме към вас с апел да предприемете нужните действия“, пише в писмото, подписано от председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов и председателя на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов. Ресторантьорите искат до края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%. Също с 50% според тях трябва да се редуцират таксите за издадените разрешения за удължено работно време, а тези, които са подавани през 2020 г., да бъдат преразгледани и, съответно – удължени за периода на забраната за работа. 

Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г., а също и да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци и да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа.

Ресторантьорите искат също да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановка и промяната в положителен или отрицателен план на действията на рестрикциите към бизнеса, мерките в подкрепа и евентуалното приемане на нови предложения.