Е ксперти по киберсигурност обявиха, че са открили нов вирус за Mac компютри на Apple, който вече се разпространява активно по целия свят. Той обаче озадачава специалистите, защото изглежда, че няма конкретна задача, съобщава Ars technica.

Вирусът е кръстен Silver Sparrow (Сребърно врабче). Той е заразил над 30 000 компютъра на Apple в 153 държави по света. Най-голямо е количеството заразени машини в САЩ, Канада, Великобритания, Франция и Германия.

Откриха първите вируси за новите процесори на Apple

Открит е от експерти на компанията за киберсигурност Red Canary, които казват, че се отличава със сравнително висок процент успешни инфекции. Освен това е разработен да е съвместим с новите Mac компютри на Apple, които използват собствени процесори, разработени от компанията. Може да заразява и Mac модели с Intel процесори.

Поведението на Silver Sparrow озадачава специалистите. След като зарази дадена система, вирусът не прави нищо друго. Единствено на всеки час се свързва със сървър, за да провери за нови команди или задачи.

Apple обмисля разработката на сгъваем iPhone

Такива обаче все още няма. Целта на вируса остава неясна. Експертите подозират, че той изчаква изпълнението на конкретни критерии, преди да бъде активиран.

Друг притеснителен факт за вируса е, че той има функция за самоунищожение. Чрез нея може да премахне всички свои следи от заразения компютър. Специалистите уточняват, че подобна функция обикновено имат специализирани вируси за шпионаж на високо ниво.

Това обаче не отговаря на големия брой заразени машини по целия свят, което подсказва търсене на по-голям мащаб. Освен ако целта на многото заразени не е да прикрие истинските мишени.

Процесорите на Apple ще започнат „нова ера“

Всички тези неясноти и множеството възможности на вируса водят до определянето му като „разумно сериозна заплаха“, която може бързо да разпространи опасен код до голям брой компютри. Експертите смятат, че Silver Sparrow е разработен от хакери с много опит и познания, но за сега няма данни кои може да са те и каква е целта им.

Apple работи по „нов и прекрасен“ продукт

Apple предупреди за проблем с магнитните си аксесоари

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.