Москва определи като нелогично решението на ЕС за санкции спрямо руски граждани

Руското министерство на външните работи определи като нелогично Европейският съюз да взема първо политическо решение за санкциониране на руски граждани заради случая „Навални“, а след това произволно да одобрява кандидатури кой точно да бъде санкциониран, предаде агенция „Новости“.

Коментарът е повод днешното решение на първите дипломати на 27-те страни членки четирима високопоставени руски държавни служители да бъдат подложени на персонални санкции за нарушаване на човешките права.

„Подчинявайки се на блоковата дисциплина и антируските стереотипи, в Брюксел отново инстинктивно посягат към неработещото санкционно копче“, се казва в съобщение на външното министерство в Москва.

Междувременно руското външно министерство обвини Европейския съюз, че се намесва във вътрешните работи на страната, като заплашва със санкции заради ареста на опозиционния политик Алексей Навални.

„Категорично считаме за неприемливи непрекъснато звучащите незаконни и абсурдни искания за за „освобождаване“ на гражданин на Руската федерация, осъден за икономически престъпления от руски съд на територията на страната ни в съответствие с руското законодателство“, заяви министерството.

След осъждането на Навални за нарушаване на условията на пробацията, Европейският съд по правата на човека поиска от Москва да освободи Навални от затвора.