Лондон заплашва Брюксел с "водна война" заради забрана на внос на миди в ЕСВ отговор на решението на Брюксел да блокира доставките на британски миди и раци, Лондон може да обяви „водна война“ в рамките на договорките за Брекзит, пише The Daily Telegraph.

Вносът на европейска минерална вода и някои храни в Обединеното кралство може да бъде ограничен в резултат на ответни мерки, разгледани от Лондон заради отказа на Брюксел да прекрати блокирането на износа на британски черупчести мекотели, предаде Фокус.Както отбелязва вестникът, в момента британските министри обмислят предложения, наречени „водни войни“. Тези предложения могат да доведат до това, Обединеното кралство да прекрати няколко договорени с ЕС споразумения за Брекзит.

Високопоставени правителствени източници разкриха за евентуалното въвеждане на ограничения върху вноса на минерална вода и семенни картофи, като по последната точка ЕС по-рано получи временно споразумение до края на юни.

Обръщайки се към Брюксел с предупреждение, източник от британското правителство заяви: „Обмисляме къде другаде можем да повлияем. Имаме споразумения за приемственост… можем да ги прекратим, което означава, че няма да могат да продават своите продукти тук“.

Дискусиите относно огледалните мерки започнаха по-рано този месец, след като Европейската комисия обяви, че забраната за внос на живи стриди, черупчести мекотели и миди от британски води от клас B ще стане постоянна, тъй като Великобритания сега е включена в списъка на третите страни …

Британският премиер Борис Джонсън беше лично възмутен от този ход, който изненада властите в Обединеното кралство, тъй като решението на Брюксел, според служителите, противоречи на по-ранните уверения на Европейската комисия, пише The Daily Telegraph.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.