За коалициите и правилото “Никога не казвай никога”

Близо месец преди изборите особено модерно е партиите да обявят с кой няма да се коалират за властта. Голяма надпревара пада да се посочат “лошите” за съответната партия и най-вече за електората, който през последните 30 г. е заявил претенциите си по въпроса с коалирането.

БСП и ГЕРБ категорично не се искат и политическите им чувства са взаимни, патриотите не щат ДПС по правило, а дори Софиянски се принуди да се разведе с комунистите. И от лагера на ДСБ твърдят, че не щат ГЕРБ, а за БСП се отрекоха тотално, ама след граждански натиск.

Само ДПС демонстрира друго отношение по въпроса с коалициите. Те не казват с кого искат и с кого няма да управляват. Напротив – оставят всичките си врати отворени. Имат само едно изискване – ще работят с онези политически субекти, които споделят предложената от тях програма.

С две думи, ДПС отрано са разбрали, че по въпроса за коалициите правилото “Никога не казвай никога” важи с особена сила. Дано и останалите партии по-бързо го научат, защото въобще не се знае от какви патови ситуации ще трябва да се пазят, за да се сформира ново мнозинство и правителство след изборите.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.