В ърховният европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че ЕС се очаква след седмица да наложи санкции на руски граждани, отговорни за задържането, съдебното преследване и осъждането на руския опозиционер Алексей Навални, предаде БТА.

Той уточни, че днес е било постигнато политическо споразумение от Съвета на ЕС по външни работи. Борел е бил упълномощен да представи предложение по новото европейско законодателство за нарушения срещу човешките права по света. Предвижда се предложението да бъде готово днес и да бъде утвърдено по писмена процедура. Да се надяваме, че няма да отнеме повече от седмица, заяви Борел на пресконференция след края на заседанието.

По неговите думи външните министри от ЕС са били единни в оценката, че Русия се превръща в авторитарна държава, отдалечава се от ЕС и търси конфронтация. Той отбеляза, че целта на ЕС остава сътрудничество с Москва по въпроси, по които има европейски интерес. Борел добави, че ЕС ще се стреми да противодейства на дезинформацията и кибератаките от руска страна.

Преди да се наложат санкции, се извършва сложен процес, в който да се установи ясна връзка между събития и действия на уличените, поясни Борел. Трябва да можем да защитим такова решение пред съда. Когато има призиви за наказване на руски олигарси, трябва да се докаже, че те имат пряко участие (в нарушаването на човешките права). Не може да наказваме хора, само защото не ги харесваме, заяви той.

Борел отбеляза, че по случая с Навални се цели санкциите да засегнат онези, които са отговорни за съдебното му преследване и за отравянето му. Не можем да предприемаме действия, които няма да издържат пред съда, това е върховенството на закона, добави той.