Акциите на Уолстрийт се движат близо до рекордно високи стойности

Азиатско-тихоокеанските акции започнаха седмицата със смесен тон след приглушена сесия на Уолстрийт миналия петък.

S&P 500, Dow Jones и Nasdaq Composite завършиха съответно -0,19%, 0,00% и + 0,07%, като близо 90% от съставните части на S&P 500 затвориха на червено.

Пакетът за помощ Covid-19 от 1,9 трилиона щатски долара се насочва към гласуване в Парламента тази седмица, а администрацията на Байдън се очаква да разкрие мултимилионния инфраструктурен план през март. На този фон рефлационната търговия изглежда ще продължи за сметка на по-слабия щатски долар. Изглежда, че настроението е подкрепено от напредъка на пускането на ваксини и перспективите за нови кръгове от фискални стимули, но нарастващите по-дългосрочни добиви привлякоха вниманието на инвеститорите.

Заслужава да се отбележи, че 10-годишната доходност на Министерството на финансите на САЩ се изкачи до свежия 12-месечен връх от 1,384% в петък, когато очакванията за инфлацията се повишиха. По-дългосрочните добиви обикновено се движат в съчетание с инфлационните очаквания, което се дължи на нарастващите цени на суровините и рефлационните надежди напоследък.

Нарастващата доходност може да влоши настроенията на фондовия пазар в няколко аспекта.

Първо, това може да се превърне в по-високо обслужване на дълга за корпорациите, тъй като разходите по заеми въз основа на плаващи лихви стават по-високи.

На второ място, по-високата доходност на облигациите предлага алтернатива на доходността от дивиденти и това прави акциите по-малко привлекателни в сравнение с облигациите на база на коригиран риск.

Трето, присъщата стойност на акциите се подкопава от нарастващите ставки, тъй като бъдещите парични потоци се дисконтират обратно при по-високи изисквани норми на възвръщаемост. Следователно, всяко по-нататъшно значително нарастване на доходността може да дерайлира възходящата траектория на фондовите пазари и да попречи на централните банки да предприемат допълнителни мерки за облекчаване.

Австралийският индекс ASX 200 започна малко по-високо, след като в петък спадна с 1,34%, воден от сектори материали (+ 2,09%), недвижими имоти (+ 0,47%) и информационни технологии (+ 0,25%), докато свързаното с отбраната здравеопазване (-1,66%) и комуналните услуги (-0,86%) изостават. Индексът изглежда настроен да тества 20-дневния ред с обикновена пълзяща средна (SMA) на 6 804 за незабавна поддръжка.

Индексът Hang Seng (HSI) е в процес на пазарно проучване за разширяване на съставните му части от 52 на 80 чрез включване на по-разнообразно портфолио от сини чипове вследствие на китайските технологични листинги. Резултатите от проучването ще бъдат публикувани в този петък.

Търговците са изправени пред напрегната седмица по отношение на макросъбитията: доверието на потребителите в САЩ, решението за лихвения процент на RBNZ, поръчката на трайни стоки в САЩ, основният индекс на цените на PCE и настроенията на потребителите в Мичиган са на фокус.

Цените на суровия петрол паднаха с 4,5% през последните две търговски сесии, като рязко се отдръпнаха от 12-месечния връх, тъй като петролните кладенци в Тексас постепенно възобновиха производството си, след като екстремното време спря почти 1/3 от добива на суров петрол в Америка. Нарастващата геополитическа несигурност в резултат на противопоставянето между САЩ и Иран заради ядрените преговори може да проправи път за засилена нестабилност на цените. Технически, цените на суровия петрол WTI изглежда са влезли в краткосрочна корекция с индикатора MACD, образувайки мечи кросоувър.