Ще се отварят денонощни пунктове за ваксиниране

Във връзка с възможността за ваксиниране срещу COVID-19 на всички желаещи лица, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в която попадат, министърът на здравеопазването е изпратил писмо до 28-те регионални инспекции в страната. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В него министърът разпорежда да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят в имунизационни пунктове целодневно през почивните дни (събота и неделя/) в следобедните часове на работната седмица (от понеделник до петък) при необходимост денонощно, в лечебните заведения в областните градове.

Министерството на вътрешните работи ще оказва съдействие на регионалните здравни инспекции при транспортирането и снабдяването с ваксини срещу COVID-19.

За създадената организация, реда и начина на записване за ваксинация желаещите ще бъдат уведомявани чрез средствата за масово осведомяване на регионално ниво.

За допълнителни въпроси хората могат да се обръщат към  съответната РЗИ.
   
При засилен интерес протече и в неделя ваксинирането в цялата страна.

В неделя, 21 февруари, ваксинираните във Военномедицинската академия в София с препарата на „АстраЗенека“ са 1161. Общо за двата почивни дни първа доза от ваксината срещу COVID-19 са получили близо 1900 души.

Утре, понеделник, 22 февруари, имунизацията продължава съгласно Националния ваксинационен план, а центърът във ВМА ще работи от 9.00 до 20.00 часа.  Организацията на работа позволява да бъдат ваксинирани по 10 души едновременно.

Първият денонощен кабинет за ваксинации в България заработи в двора на столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“. Не е необходимо предварително записване. От сутринта в неделя през него са преминали десетки желаещи да си поставят ваксина срещу коронавирус.

В понеделник от 10:00 часа в столичната болница “Майчин дом” започва работа пункт за ваксинации. Той ще е отворен за всички, които искат да се имунизират с препарата на Oxford/AstraZeneca.

В Габровска област около 150 души днес са приели първа доза от препарата на „АстраЗенека“ срещу COVID-19.

В  Монтанско по собствено желание ваксина са си сложили 60 души, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. От утре също ще има зелени коридори за желаещите да се ваксинират, като кабинета в РЗИ в Монтана ще работи от 13 до 17 часа, обявиха от здравната инспекция.

До края на деня в Благоевград  ще бъдат доставени още 2500 ваксини на „АстраЗенека“, а утре – и на „Пфайзер-Байонтех“.

Десетки пловдивчани от всички възрасти от сутринта се наредиха на опашка пред сградата на Регионалната здравна инспекция, където дежурни екипи също ваксинираха в два кабинета.

За улеснение на желаещите да бъдат ваксинирани в Пловдив и региона от утре ще работят 23 пункта, съобщи областният управител Дани Каназирева.