Проф. Плочев: Няма характерен симптом при COVID-19Не знаем две неща при този коронавирус – характерен симптом, който да го различава от другите респираторни вируси, и специфично лекарство, което да подпомогне неутрализирането на болестта. Това каза проф. Камен Плочев  в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Той е началник на Първа клиника по инфекциозни болести във ВМА София. Първият диагностициран случай на този коронавирус е от 8 март в „Пирогов“, припомни д-р Плочев на зрителите 

„Доста неща научихме през тази година и от чисто професионална гледна точка, и от морално-етична гледна точка. Ковид е заболяване, което постави под напрежение не само нашата здравна система, но и нашата социална система. Ние се научихме на неща, на които преди това не обръщахме внимание“, отбеляза проф. Плочев.Той сравни тази болест с темата от доктората си за биологичното оръжие – как ще се повлияе една биоатака върху населението и какво ще се прави. И призна, че ако трябва да напише наново доктората си, би променил доста неща.

Най-голямата разлика на този тип коронавирус от другите е, че не се самоунищожи, както първите два коронавируса, подчерта проф. Камен Плочев.

„Има и други коронавируси, които не притесняват много медицината, но този притесни доста световната медицинска общественост, съответно и националната, първо, че вади масово хора от икономическото пространство и второ – че той има непредвидим ход като клинично протичане и не се повлиява от антивирусните средства, които ние познаваме“, заяви инфекционистът.

Ваксината е много важна, но в момента в света на ден се имунизират 4,7 млн. души, за да се ваксинира цялото население на Земата, ще са необходими 5 години, съобщи проф. Плочев.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.