Проф. Момеков: Няма как ваксина базирана на информационно РНК да навреди за ДНК-тоПроф. Георги Момеков, председател на българското дружество по фармация е твърдо убеден, че всички ваксини са добре изпитани преди да излязат на пазара и хората няма защо да се страхуват от тях. „Убеден съм, че тези, които сега са много притеснени, са си сложили десетки ваксини без да се питата как са създадени те“, заявява проф. Момеков в ефира на Нова тв.

Според него трябва да се притесняваме за неразвитите страни, в които няма редовно тестване. Мащабността на коронавируса там не е достатъчно известна, както и не се знае появили ли са се нови щамове.Проф. Момеков заяви, че българите сме малко скептични. „Искаме да видим как съседът ще си сложи ваксина. Ако той не умре, всичко е наред“, обяснява той.

Скептичен е относно достъпа по ваксини, защото първи от тях ще имат в развитите страни. „Не съм експерт, но не смятам, че толкова лесно ще се отървем от коронавируса“, казва проф. Момеков.

Няма как една ваксина базирана на информационно РНК да навреди за ДНК-то, успокоява той всички, които имат подобни притеснения.