От 8 март се очаква Великобритания да облекчи ограниченията заради Covid-19

Заключителната среща на британския кабинет преди обявяването утре на „пътната карта“ за излизане от локдауна още не приключила. Премиерът Борис Джонсън междувременно си постави за цел до края на юли да бъдат ваксинирани всички пълнолетни във Великобритания.

Борис Джонсън утре ще представи конкретен план за облекчаването на строгите ограничения. Също утре премиерът ще представи нови дани за ефекта от ваксините върху разпространяването на заразяванията.

Заседанието на кабинета днес обаче продължи по-дълго от очакваното, като вероятната причина е, че министрите искат да подходят многи внимателно с мерките, така че да са сигурни, че това ще е последният локдаун.

Въпреки някои отпимистични сигнали броят на заразявания все още е сравнително висок и все още има много уязвими хора, изложени на опасност. Тази сутрин министрът на здравепозването Мат Ханкок информира, че постъпванията в болниците с Covid-19 намаляват рязко.

Ханкок е изключително доволен от хода на масовото ваксиниране. Той потвърди заявеното по-рано от Джонсън намерение до края на юли да приключи ваксинирането на всички пълнолетни, което ще осигури още по-стабилна основа за премахване на редица ограничения.

Очаква се облекчаването на мерките да започне на 8 март с отварянето на училищата, като след това постепенно през седмица бъдат вдигани други ограничения.