М асова ваксинация в страна от събота. Дълги опашки се извиха пред пунктовете. Затова здравните власти обсъждат да има „зелени коридори“ и през седмицата, а личните лекари могат да започнат да ваксинират от понеделник.

Всички общопрактикуващи лекари участват в имунизационната кампания, 318 са здравните инспекции и болниците в страната, на които здравният министър разпореди да имунизират срещу COVID-19.

Необходима е лична карта, а хронично болните трябва да представят и медицински документи за заболяването си.

Трябва да има поне 10 желаещи, за да бъде отворен един флакон от ваксината на „АстраЗенека“, подчертават специалистите.

Главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев ще проследи в Пловдив хода на имунизацията.

Кампанията набира скорост, отчитат властите.

Ангелов: Mного желаещи да се ваксинират, процесът върви добре

Масовата ваксинация продължава и в неделя в цялата страна.

Обобщение на БНР и БНТ представя в кои градове и къде желаещите могат да си поставят ваксина. 

В София се включват още пет лечебни заведения – ИСУЛ, Първа, Втора и Пета градска болница и болница „Софиямед“. Втори ден продължават ваксинациите срещу COVID-19 в „Пирогов“ за желаещите от София в четвъртата фаза. От събота започна ваксинацията и във ВМА. 

В УМБАЛ „Александровска“ работи кабинет за ваксинация срещу COVID-19, който се намира във фургон на входа на болницата (откъм ул. „Пенчо Славейков“), преди бариерата. Всички, които искат да се ваксинират, могат да го направят от 08.30 ч. до 17.00 ч., включително и през почивните дни. Предварително записване не е необходимо. Ваксинирането се извършва с ваксината на AstraZeneca.

В УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД също започва работа пункт за ваксинация срещу COVID-19, съобщиха от лечебното заведение. Той се намира в Триажния център (в двора) на болницата и ще бъде на разположение на всички желаещи да се ваксинират граждани от 08:00 ч. до 17:00 ч., включително и през почивните дни.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ има разкрит кабинет за поставяне на ваксини срещу COVID-19. Той се намира на двора на болницата, в специален фургон, където досега се правеха ПСР тестовете, и ще заработи от 21 февруари – неделя, съобщиха от лечебното заведение.

По изключение утре кабинетът ще работи от 10:00 ч. до 17:00 ч. От понеделник работното му време ще бъде от 9:00 ч. до 17:00 ч., включително събота и неделя.

Всеки, който има желание да си постави ваксина, може да заповяда. Предварително записване не е необходимо. Ваксинирането е с ваксината на „Астра Зенека“. Очаква се в болницата да пристигнат тези дни и от останалите ваксини.

В РЗИ Пловдив ще работят 2 кабинета за ваксинация като медицинските екипи ще дежурят от 9:00 до 16:00 часа. Не е необходимо желаещите да се записват предварително. В инициативата за осигуряването на „зелени коридори“ за ваксинация срещу COVID-19 днес се включва и пловдивската болница „Медлайн“. Кабинетът за имунизации ще работи от 10:00 часа. Ваксини ще се поставят и в болницата в Асеновград.


Източник:
Nova.bg

Четири временни ваксинационни пункта работят във Варна за осъществяването на извънредната имунизация на всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. Те се намират на територията на Регионалната здравна инспекция – 2 кабинета, в ДКЦ1 „Света Клементина“ и кабинет в сградата на Многопрофилна болница за активно лечение – Варна в структурата на Военномедицинска академия.

В неделя работното време на кабинетите в РЗИ-Варна е от 9 до 14 часа, но при повече хора, то може да бъде удължено до 17 часа.

Желаещите варненци да се ваксинират срещу COVID-19 в имунизациония кабинет на РЗИ-Варна, могат да се запишат на телефон: 0887713944.

Желаещите да се ваксинират в РЗИ-Русе в почивните дни (събота и неделя) с ваксината на „Астра Зенека“ могат да се обадят за записване на телефон: 088 813 8142.

Ваксината на „Астра Зенека“ може да бъде получена всеки работен ден от 9:00 ч до 16:30 ч в имунизационния кабинет в сградата на РЗИ-Бургас на адрес: гр. Бургас, ул. Александровска 120, ет. 1, кабинет 1.

Общопрактикуващите лекари ще получат количество от ваксината за обхващане на желаещите ваксинация лица от техните пациентски листи.

Лицата, желаещи да се ваксинират с тази ваксина, могат да се обърнат към личния си лекар, който е запознат с тяхното здравословно състояние.

РЗИ-Бургас уведоми, че в имунизационния кабинет за ваксиниране срещу COVID-19 на инспекцията и в имунизационния кабинет към КОЦ-Бургас, разположен във вътрешния двор на бившата Трета поликлиника, на 20.02.2021 (събота) и 21.02.2021 (неделя) от 09:00 ч до 15:00 ч ще се поставя ваксина „Астра Зенека“.

Всички лица над 18 годишна възраст, желаещи да се ваксинират, могат да посетят кабинета без предварително записване.

Ваксинирането в Стара Загора ще стартира на 23 февруари от 12 часа, съгласно изготвените списъци през седмицата. До момента са се записали 74 души. Ваксинацията ще се извърши в кабинет № 18 на Диагностично-консултативния блок (на етажа на Спешно отделение) на Университетска болница с ваксината на „Астра Зенека“.

Записване за имунизация се извършва предварително на телефон 042 698 502, всеки понеделник от 9:00 до 16:00 часа.

Бърз антигенен тест преди поставяне на ваксината може да бъде направен на всеки, който пожелае това. Документи, издадени от други лаборатории за антигенно изследване, ще се приемат за достоверни, ако същите бъдат представени от лицето, подлежащо на ваксиниране.

В неделя от 10 ч. до 12 ч. ще работи имунизационният кабинет в сградата на РЗИ Благоевград. Въпреки че се имунизира по предварително изготвени графици, от Здравната инспекция казаха, че няма да върнат нито един желаещ, независимо от коя фаза на ваксинирането е.

Днес РЗИ Добрич записва желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. В момента имунизирането се извършва с ваксина „Астра-Зенека” и всички, които искат могат да се обадят на тел. 058 588 614, за да им бъде записан час“, съобщи директорът на здравната инспекция и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова. На изявилите желание днес още утре ще бъде поставена първа игла в имунизационния кабинет на инспекцията. До края на деня днес ще бъдат доставени нови 142 флакона всеки с по 10 дози ваксина „Астра-Зенека“ и от понеделник те ще бъдат разпределени сред общопрактикуващите лекари в областта.

„От следващата седмица и записалите се за ваксиниране при своя личен лекар ще могат да се ваксинират, с което се стартира мащабна кампания по имунизиране на населението“ – добави д-р Ангелова. 

Личните лекари в област Кюстендил, както и в трите болници в Кюстендил и двете в Дупница се поставят ваксини срещу COVID-19.

Масова ваксинация срещу COVID-19 започва и в Хасково. Ще работят три пункта – в сградата на РЗИ, в МБАЛ „Хасково“ и болница „Хигия“ от 9:00 до 12:00 часа.

Втори имунизационен кабинет отваря днес в Шумен заради големия интерес към ваксините. Той ще се намира в сградата на ДКЦ 1, позната на шуменци като Новата поликлиника. Така от 10:00 до 16:00 часа шуменци, които желаят да се ваксинират, ще могат да направят това както в новата поликлиника, така и в имунизационния кабинет на ул. „Цар Калоян“ № 1. Необходимо е желаещите да се ваксинират да носят документ за самоличност, а ако имат хронични заболявания и медицински документи.

Масова ваксинация започва и в Плевен от днес. Регионалната здравна инспекция получи 1970 дози от ваксината на „Астра Зенека“, които са разпределени в девет имунизационни кабинета в лечебни заведения в областта. Изисква се предварително записване за имунизацията. Телефоните, на които всеки желаещ трябва да се запише, са публикувани на сайта на РЗИ. Това се налага, за да може да бъдат групирани хора за брой флакони, обясни д-р Илиян Минчев, директор на Регионалната здравна инспекция.

Имунизационни кабинети в неделя ще работят в УМБАЛ „Георги Странски“, УМБАЛ „Св. Марина“, МБАЛ „Св. Панталеймон“, МБАЛ „Левски“, МБАЛ „Белене“, МБАЛ „Кнежа“, МБАЛ „Гулянци“ и в ДКЦ Червен бряг. 

Дежурен кабинет за всички, които желаят да се ваксинират ще работи в Регионалната здравна инспекция във Враца. „Зелен коридор“ за имунизация ще има и в Диагностично – консултативния център в сградата на областната болница и в медицински център „Евромед“.

Във врачанска област днес ще работят осем имунизационни пункта за всички, които желаят да се ваксинират срещу COVID-19.

„Зелени коридори“ за ваксинация ще има от сутринта в болниците във Враца, Козлодуй, Бяла Слатина и Роман. Следобед ще работи кабинет в сградата на регионалната здравна инспекция. Подробен списък с имунизационните пунктове е публикуван на интернет страницата на инспекцията.

В неделя започва масовото ваксиниране и в област Перник, съобщи областният управител Емил Костадинов. Имунизациите ще започнат в 10:00 часа в разкрития имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция и в 10:30 часа в ДКЦ 1 в Перник. От понеделник желаещите ще могат да се ваксинират и в имунизационния кабинет в МБАЛ „Рахила Ангелова“.

В имунизационния кабинет на РЗИ-Смолян, в дните събота и неделя с ваксината на „Астра Зенека“, ще се ваксинират всички желаещи, независимо попадат или не в целевите групи по фази І-V от Националния ваксинационен план, съобщават от РЗИ-Смолян.

Гражданите могат да се записват на телефони: стационарни, в работно време от понеделник до петък- 0301/ 5-89-30 и 0301/6-32-93 и мобилен – 0884 495765.

Масовото ваксиниране срещу COVID-19 в област Велико Търново започна. От неделя работят три кабинета.

В Регионалната здравна инспекция, където и днес бяха приемани желаещите да се имунизират, които не попадат в групите от Националния план, а от утре ваксинации ще се правят и в още два кабинета – в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ и в общинската болница „Димитър Павлович“ в Свищов.

В неделния ден и трите кабинета ще работят от 9 до 14 часа.

Във Видин от следващата седмица започва ваксинацията на хората над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания.

Пет пункта за ваксиниране са разкрити в областта. Те са в Регионалната здравна инспекция, болниците във Видин и Белоградчик и двата най-големи медицински центрове в областния град. При личните лекари има списъци с техни пациенти, които желаят да бъдат ваксинирани.

Пунктове за ваксиниране ще бъдат открити още в болниците в Карнобат и Поморие, както и в медицински центрове в Айтос, Слънчев бряг и Царево.

Здравният министър призова всички, които желаят да се ваксинират, да следят публикациите на сайтовете на областните управители.

Спад на новозаразените, 2 области без нови случаи на COVID-19

Вирусолог: Комбинацията Pfizer и AstraZeneca дава добър имунен отговор

Колко от прекаралите COVID са с дългосрочни последствия

Опашки за ваксини в големите градове (ВИДЕО)

Пристигнаха нови дози от ваксината на Астра Зенека

Борисов: Създаваме зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират

Проф. Петрова: Ваксините гарантират по-леко протичане на болестта

Ангелов каза защо ваксинираните трябва да носят маски