У чени от университета в Кембридж изследваха ефикасността на предпазните маски и установиха, че правилното им поставяне, така че да прилепват добре, е важно колкото материала, от който са изработени, или дори повече, съобщи в. „Кембридж индипендънт“.

Дори маски с висока защита като N95, KN95 или FFP2 не са по-ефикасни от обикновена маска от плат, ако не прилягат добре.

Причината е, че отстрани и отгоре преминават много аерозоли. Това личи особено добре, когато човек носи очила.

Учените от екипа на Юджиния О’Кели са направили тестове с помощта на седем участника с уред, отчитащ концентрацията на частиците в маските и извън тях. Те са носели маски N95, KN95, хирургически маски или такива от плат.

Маските N95 или FFP2, както също са известни, са осигурили най-добра защита, но повечето от тях не прилягали добре на лицето.

Когато били поставени добре, маските N95 филтрирали повече от 95 процента от частиците, но при лошо прилягане ефикасността им била сравнима с тази на хирургическите маски или маските от плат.

Малки разлики в чертите на лицето могат значително да се отразят на това как приляга маската. Най-добре пасващите 8511 N95 са подхождали само на трима от седмината участници в изследването.

Маските с по-широк кант са прилепвали по-добре на участниците. 

Ангелов: Имаме готовност за разкриване на денонощни ваксинационни центрове

Кунчев: Във ваксинацията се включват личните лекари

Масова ваксинация, къде можете да се имунизирате

Спад на новозаразените, 2 области без нови случаи на COVID-19