Н ай-късно до 2 март всички имена в листите на ГЕРБ ще са известни.

Това заяви в интервю БНР Деница Сачева, социален министър и областен координатор на ГЕРБ за Добрич.

По думите й ситуацията е трудна заради пандемията и затова са нужни знаещи и можещи хора, които веднага да влязат в час и да започнат да предлагат решения на проблемите:

„Да са млади и неопетнени хора, за които не може да има съмнение в почтеността им“, подчерта тя, обяснявайки аргументите за посочване на хората, които ще влязат в партийните листи за предстоящите парламентарни избори на 4 април.

Сачева заяви, че реденето на листи е екипна дейност в ГЕРБ и мнението на областните координатори и на Изпълнителното бюро имат значение.

„Лицата, които ще бъдат в листите, ще бъдат достатъчно ясна заявка за това каква промяна сме готови да наложим“, категорична беше тя и потвърди, че очакването е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да води листа.  

ДПС и БСП не се разглеждат като евентуални партньори в бъдещо управление, заяви Деница Сачева и определи коалиционните партньори на ГЕРБ в настоящото управление (ВМРО и НФСБ – б.р.) като приемливи за нова коалиция:

„Не виждам в момента с кого от новите (политически формации – б.р.) бихме могли да влизаме в коалиция. А и те самите също категорично отричат ГЕРБ като възможен коалиционен партньор“.

Деница Сачева обясни, че няма законово изискване действащите министри да излизат в отпуска, ако са кандидати в предстоящата кампания, защото трябва да бъде осигурена непрекъсваемост на изпълнителната власт:

„Аз ще бъда в отпуска в по-голямата част от кампанията, но за някои решения ще трябва да се върна, защото трябва да има непрекъсваемост на мерките 60:40, 80:20 и за други постановления на Министерския съвет“.

Служебно правителство, което да ревизира управлението на ГЕРБ, не плаши управляващите:

„Не мисля, че създаваме след себе си каквито и да било факти за притеснение“, подчерта Сачева.

Според Деница Сачева няма въпроси в парламента, на които да не са получени ясни отговори, дори и от премиера Бойко Борисов:

„Не мисля, че има въпроси, на които ние не отговаряме. Даваме цялата информация, която е необходима“.

Премиерът не взема еднолични решения по отношение на мерките, категорична беше министър Сачева:

„Ние се събираме всяка седмица, разговаряме и специално мерките за 24 лева и за 75:0 са предложения на Министерството на социалната политика. Включително и 50 лева за пенсионерите бяха въпрос на обща дискусия, на която присъствахме с министрите на финансите и здравеопазването, както и вицепремиерът Томислав Дончев. Напоследък дори всеки понеделник се събираме и коментираме мерките“.