В аксината срещу КОВИД-19 на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“ е ефективна не само за защита от новия коронавирус, но и предотвратява разпространението му в над 89%, съобщи електронното издание на германското сп. „Шпигел“.

Изданието се позовава на резултати от все още непубликувано изследване, проведено съвместно с израелското здравно министерство. Резултатите от проучването сочат, че в 89,4 на сто от случаите ваксинираните не предават SARS-CoV-2 на други хора. Изследването е проведено в Израел при анализ на данни от 1,7 милиона ваксинирани.

Масова ваксинация, къде можете да се имунизирате

Израелското здравно министерство съобщи днес, че ваксината на „Пфайзер“ е почти напълно ефикасна след втората доза. Ваксината се доказала близо 99 на сто ефективна за предотвратяване на хоспитализации, сериозно заболяване и смъртност при хората, които през последните две седмици са приели втора доза, сочат данни на министерството. Протоколът за прием на ваксината предвижда две инжекции в интервал от три седмици.

Израел е първата държава в света, която категорично показва въздействието на ваксината в реалния живот, като голяма част от населението от 9,3 милиона души вече е имунизирано. Дигиталната база данни в страната позволява детайлно епидемиологично проследяване.

Седмица след втората доза ваксината е 91,9 на сто ефикасна срещу заразяване с новия коронавирус, 96,9 на сто ефикасна срещу развитие на треска и 94,5 на сто – срещу хоспитализация, сериозно заболяване и смърт.

Две седмици след втората доза ефективността се покачва до 95,8 на сто срещу зараза, 98 на сто срещу треска и дихателни затруднения и съответно 98,9, 99,2 и 98,9 на сто срещу хоспитализиране, сериозно заболяване и смърт.

Израел започва имунизиране с ваксината на 19 декември. Обявените резултати са от анализ на данните към 13 февруари.

Ангелов: Имаме готовност за разкриване на денонощни ваксинационни центрове

Опашки за ваксини в големите градове (ВИДЕО)