И звестният гръцки актьор и режисьор Димитрис Лигнадис е арестуван по обвинения в изнасилване.

56-годишният Лигнадис се е предал в полицията в Атина в събота следобед, каза за Асошиейтед прес говорителят на полицията Теодорос Хронопулос. Лигнадис ще остане в ареста, докато не бъде изправен пред съда.

Според съобщения в медиите срещу него има най-малко три обвинения. Двама мъже твърдят, че престъпленията са били извършени, когато са били малолетни. Единият от тях, който живее в чужбина, казва, че е бил насилен през 2010 г., когато е бил на 14 години, а другият твърди, че неговото изнасилване е станало през 2015 г. Режисьорът отхвърля всички обвинения.

Слухове на негови сексуални злоупотреби бяха разпространени през последните седмици, което доведе до напускането му преди две седмици на Националния гръцки театър, в който беше режисьор от 2019 г.

Разкритията на олимпийска медалистка по-рано тази година, която заяви публично, че е била изнасилена през 1998 г., предизвика вълна от нови свидетелства за сексуален тормоз от страна на известни актьори и режисьори, но Лигнадис е първият арестуван.

Случаят прие политически измерения. Опозицията обвини правителството, че не е предприело действия по оплакванията, а министърът на културата Лина Мендони отговори в петък, че Лигнадис е „опасен човек“, който я е „заблудил“ с актьорските си способности. Мендони каза, че е поискала прокуратурата на Върховния съд да разследва обвиненията в гръцките театрални среди.

В сряда Лигнадис ще се яви пред съдия-следовател, за да даде показания по отправените обвинения, съобщи „Катимерини“. След изслушването му ще бъде взето решение дали да ще остане в ареста или ще бъде освободен в очакване на процес. Неговият адвокат Никос Георгулеас заяви, че клиентът му се е предал доброволно вчера и никога не имал намерение да се укрива или да бяга.

АНА-МПА съобщава, че успоредно с неговия случай прокурорите ще разгледат и други свидетелства за физически посегателства или изнудване, свързани с театралната и филмовата индустрия като цяло.

5 жени обвиниха Мерилин Менсън в изнасилване

Обвиниха Куба Гудинг младши в изнасилване

Французойка обвини Крис Браун в изнасилване