Дянков: Ако не сме челници във ваксинирането, икономиката няма да расте„Липсата на ваксинации ще удари по туризма, прогнозира бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на NOVA. Това ще е удар по икономиката ни. Ако не сме в челните редици, няма как да очакваме и икономиката ни да отбележи растеж. Между 200 и 350 000 българи са се върнали от ЕС. Ако икономиката тръгне, една част от тях ще останат в страната ни. Важно е да не допуснем да ги загубим пак. Кризата не е само в здравеопазването, а и в икономиката. Ако кризата продължи голяма част от икономиката няма да издържи“, предупреди Дянков.

Недостигът на ваксини за Eвропа, може да продължи заради огромното количество на имунизации в Съединените щати. Това прогнозира бившият министър на финансите Симеон Дянков.„В САЩ ваксинираните на ден са 1,5 млн. Ваксинацията върви доста по-бързо. Все пак и част от производството е тук. Това, което ме притеснява, е дали това производство ще си остане в САЩ, или част от тези дози ще дойдат и към Европа. За момента, тук употребата е доста голяма и едва ли ще има толкова много за Европа, както поне първоначално беше казано. Може би и затова изостават темповете в Европа”, каза той.

Според него ниският брой на желаещите да се имунизират българи се дължи на недоверието в институциите.

Той коментира и рекордно ниските температури в най-зеления и иновационен американски щат Тексас, които принудиха близо 4 милиона души да преживяват трудно. Няколко дни те останаха без ток и вода, санитарните помещения в домовете предизвикаха неприятни усещания, а опитите да се стоплят отнеха десетки животи.

„В Тексас подготовката не беше за толкова продължително студено време. Вече седмица на някои места няма ток. Вчера Байдън обяви бедствено положение в целия щат, което означава, че към Тексас върви нов финансов ресурс. Дано това оправи положението донякъде“, каза той.

„Федералната армия също влиза в щата. Бедствието е невиждано от около 60 години там“, допълни Дянков.

Той припомни, че подобно бедствие се случило и преди 10 години в Калифорния – друг щат с много енергийни източници. „Тогава там също стана бедствено положение и нямаше ток. Те се поучиха от това и вкараха доста алтернативни енергийни източници. Според мен в Тексас ще се върви към по-голямо разнообразие от ресурсите. Не е въпрос дали енергията е зелена или не, просто бурята е голяма”, коментира Симеон Дянков