Гърция: Намаляват случаите на Covid-19 сред ваксинираните групи

Предварителните данни за ефикасността на ваксинациите срещу новия коронавирус показват спад в предаването сред имунизираните групи, заяви в събота ректорът на Атинския университет Танос Димопулос, цитиран от Kathimerini

„Наблюдаваме спад в случаите сред ваксинираните възрастови групи. Ситуацията позволява известен оптимизъм по отношение на прогнозите за следващите седмици “, каза Димопулос, лекар, който също е член на правителствения консултативен комитет по коронавирус, пред Мега телевизия, без да предоставя конкретни данни.

Димопулос също изглежда оптимистичен за цялостния ход на епидемията в Гърция в момента, заявявайки, че скоростта на предаване е спаднала до малко под прага 1.0 и приемът в болница изглежда се стабилизира, като приветства програмата за ваксинация, която вече обхваща 6% от населението и ще се разширява, за да обхване по-уязвимите групи през следващите седмици.

Коментирайки двата варианта на вируса SARS-CoV-2, които се разпростират из Европа, Димопулос каза, че данните изглежда показват, че съществуващите ваксини са ефективни срещу британския щам, въпреки че същото не може да се каже за южноафриканския . „Ефективността на ваксинациите срещу хора, заразени с този вариант, намалява с повече от 50%“, заяви Димопулос.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.