В събота и неделя полицията в Мадрид е разтурила 227 незаконни партита

Общинската полиция в Мадрид е прекратила 227 незаконни партита в града само в петък вечер и събота. Това стана ясно днес на пресконференция на кмета на града.

Този тип „затворени партита” станаха особено популярни от началото на втората вълна на пандемията от коронавирус в Испания. Участници в тях са предимно чужденци, най-вече французи и британци, които заради строгите ограничения не могат да се събират на големи групи на обществени места и затова започнаха да наемат туристически апартаменти.

Кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда увери на пресконференция тази неделя, че властите са наясно с тази нова мода, но туристите, които „използват неправилно свободното си време в града”, ще бъдат строго санкционирани.

В момента глобите в Испания за неспазване на ограниченията варират между 600 и 600 000 евро, а за неносене на маска започват от 100 евро за първо провинение. За да се насърчи нормалният туризъм, регионалното правителство на Балеарските острови предложи на премиера Педро Санчес правителството да одобри въвеждането на паспорт за ваксинация срещу Covid-19.

Канарските острови пък обявиха, че са първата общност, в броят на ваксинираните надвишава броя на регистрираните случаи.