„Интензивното ваксиниране трябва да продължи, тъй като всички тези ваксини до момента гарантират по-леко протичане на болестта”, каза директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в студиото на „Събуди се„.

„Надяваме се, че заради технологията, по която се произвеждат ваксините, те ще могат много бързо да бъдат актуализирани, за да станат ефективни и срещу южноафриканския щам на COVID-19”, посочи проф. Петрова. „Pfizer и Moderna вече работят в тази насока. Европейската агенция по лекарствата обеща ваксините срещу новите варианти да бъдат разрешени в много кратки срокове, тъй като това ще бъде само актуализация на вече одобрената ваксина”, допълни тя.

На въпрос дали ваксиниран може да стане преносител на вируса, тя отговори:  „Това все още се обсъжда и се разглежда. Счита се, че може, но учените нямат доказателства в никоя посока”.

 

 

 

„Мерките към момента са достатъчни, стига да се спазват. Трябва да има широка кампания по ваксиниране“, каза още проф. Петрова.

Ръст на заразените с коронавирус у нас

Относно разработването на българската ваксина срещу COVID-19, проф. Петрова коментира, че нейният прототип е готов, като сега са необходими средства, за да се произведат повече модели, които да се тестват и срещу миши модели. „Очакваме разговори с Министерския съвет. Всичко зависи от средствата, които ни се предоставят”, каза още тя.

Опашки пред „Пирогов“ от желаещи да се ваксинират

Борисов: Създаваме зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират

Ангелов каза защо ваксинираните трябва да носят маски