С тудените температури ни принуждават да бъдем по-малко продуктивни и енергични. В резултат се чувстваме стресирани и немотивирани да правим каквото и да било. Ето няколко начина да се предпазите от зимната депресия.

Намалете синята светлина.

Вашият циркаден ритъм (цикъл сън/събуждане) се обърква от синята светлина. Освобождаването на мелатонин се забавя, когато сте изложени на този вид светлина за дълго време. Ако използвате телефона си непосредствено преди лягане ще се събудите чувствайки се уморени. Синя светлина излъчват вашия телефон, компютър, телевизор и дори безобидния електронен четец. Дайте си почивка от устройствата поне час преди сън.

Облечете се за излизане

Да не се грижиш за себе си, когато се чувстваш най-зле е често срещана грешка при хората. Не само се чувствате депресирани, но и занемарени. Изберете хубав тоалет, който наистина харесвате, погрижете се за кожата на лицето си и косата си. В края на този ритуал ще се почувствате много по-мотивирани да продължите деня си.

Танцувайте

Ако не можете да опишете емоциите си с думи може да го направите чрез движения. Може да тренирате или просто да потанцувате. Танците свобождават ендорфини (щастливите хормони), които ви помагат да предотвратите депресията. Освен това танците могат да бъдат приятна почивка от скучните задачи.

Направете си творческа дъска

Творческата дъска е основно колаж състоящ се от снимки, текст или рисунки. Тя ще ви бъде нещо като ежедневна мотивация за сбъдване на мечтите ви и преследване на целите ви. Творческата дъска ви помага да разберете какво искате от този живот. Само мисълта за вашето светло бъдеще и успех може да ви развесели. Вземете стари изрези от списания или разпечатайте снимки и ги поставете на дъската, залепете и няколко свои снимки. Сега сте готови да завладеете света.

Освободете пространство

Чувствате се уморени и мързеливи без мотивация да работите изобщо. И на всичкото отгоре стаята ви е пълна бъркотия. Претрупаните вещи допринасят за цялостното ви чувство на умора. Отделете си време и преценете коя част в дома си искате да освободите. Това може да бъде бюрото ви или натрупаните мръсни дрехи. Със сигурност ще започнете да се освобождавате от негативната енергия.

Храни, които помагат при борбата със стреса

Починете си от социалните медии

Невероятно е разочароващо да погледнете „перфектния“ живот на всички онлайн, особено когато се чувствате депресирани. Защо се измъчвате? Проблемът може да бъде разрешен  много лесни – просто изтрийте акаунтите в социалните медии, които ви карат да се чувствате ужасно. Дори науката може да потвърди това – хората, които използват постоянно социалните медии, се чувстват по-самотни и по-депресирани.

Излезте навън

Толкова е изкушаващо да останете под топлите завивки у дома. Съберете достатъчно мотивация, за да излезете на чист въздух. Научно е доказано, че липсата на слънчева светлина произвежда по-високи нива на мелатонин. С две думи, това причинява зимна депресия.

Четири начина как да спрем „емоционалното преяждане“

Психиатър: Очаквам ковид депресиите август или септември