Фон дер Лайен призова САЩ и ЕС да разработят правила за дигиталния пазарЕвропа и САЩ трябва да се обединят в борбата с климатичните промени, както и да договорят нова рамка за дигиталния пазар, ограничавайки мощта на големите технологични компании. Това заяви вчера председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, предаде Ройтерс.Убедена съм, че споделен трансатлантически ангажимент за път към нулеви нетни емисии до 2050 г. ще направи климатичната неутралност нов световен еталон, каза Фон дер Лайен.

Заедно можем да създадем правила за дигиталната икономика, които са валидни в целия свят – набор от правила, основаващи се на ценностите ни, човешките права, инклузивността и защитата на личната информация, допълни тя.

„През 2020 г. Китай все по-категорично демонстрира устойчив икономически растеж, въпреки пандемията. И Русия все по-явно нарушаваше международното законодателство, въпреки нарастващото недоволство сред собствените си граждани. Затова сега зависи от нас, от Съединените щати и Европа, укрепването на сътрудничеството – като стари и надеждни партньори, като незаменими съюзници, стоящи рамо до рамо. Това не е само въпрос на обединяване на силите. Това е и сигнал, че бъдещите поколения имат право да живеят в развит съвременен свят“, каза председателката на Европейската комисия, цитирана от Укринформ.

Фон дер Лайен посочи, че ЕС е икономическа супердържава и е най-важният експортен пазар за САЩ, Индия, Южна Африка, други страни и дори за Русия.

„Току-що предложихме да създадем Търговски и технологичен съвет ЕС-САЩ. Защото знаем – тези, които ще определят световните правила, ще определят и бъдещето на собственото си общество. И ние не искаме, например, Китай да прави това вместо нас“, коментира тя.

„По-глобален дневен ред, по-глобално ориентирани Съединени Щати, по-развита Европа – това е, благодарение на което можем да преодолеем предизвикателствата. Европа е готова за това.“ – добави Урсула фон дер Лайен.

Припомняме, президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Америка се връща към ролята си на лидер и е решена да укрепи връзките със своите съюзници, които бяха ерозирани при управлението на Доналд Тръмп.

В петък в Мюнхен се проведе специална сесия на традиционната конференция по сигурността и безопасността, която в условията на пандемия премина онлайн.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.