П ри една доза на Pfizer в комбинация с една на AstraZeneca се получава много добър клетъчен имунен отговор, това е доказано при експерименти с животни.

Това коментира в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS вирусологът проф. Радостина Александрова.

„Руската ваксина е много сходна на тази на AstraZeneca. Китайската ваксина е класическа, инактивиран вирус се използва. Живите ваксини са отслабени, докато този изобщо не може да се размножава в клетката“, коментира тя.

„На теория няма причина да очакваме да има проблем за бременни жени от ваксината на Pfizer, а тази на AstraZeneca допускаме, че е ефективна не само между 18 г. и 55 г., но и по-нагоре“, обясни вирусологът.

„Около 15 000 мутации са регистрирани до момента в този вирус. При всяка една първа среща с вируса организмът включва вроден имунен отговор“, посочи вирусологът.

Според Радостина Александрова вирусите имат механизми, които могат да заобиколят тази защита. А при адаптивния имунен отговор се образуват антитела, те му пречат да инфектира клетките, а клетките могат да разпознаят вече заразени клетки и да ги унищожат, това е клетъчен имунен отговор.

Тя сподели, че на дневен ред са ново поколение ваксини – РНК. А учените търсят най-добрата формула как да бъдат приложени.

Още по темата вижте във видеото по-горе.

Колко от прекаралите COVID са с дългосрочни последствия

Опашки за ваксини в големите градове (ВИДЕО)

Пристигнаха нови дози от ваксината на Астра Зенека

Борисов: Създаваме зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират

Проф. Петрова: Ваксините гарантират по-леко протичане на болестта

Ангелов каза защо ваксинираните трябва да носят маски