Рияд ще инвестира идните 10 г. във военната си индустрия над 20 млрд. долара

Саудитска Арабия съобщи днес, че в близките 10 години ще инвестира във военната си индустрия над 20 милиарда долара. Това е част от плановете на кралството на увеличи разходите си за отбрана, заяви Ахмед бин Абдел Азиз ал Охали, шефът на Главното управление на военната промишленост, цитиран от ТАСС.

Над 10 милиарда долара ще бъдат отпуснати за развитие на отбранителната промишленост, също толкова – за изследвания и разработки, уточни Ал Охали, чието изявление бе разпространено от саудитската телевизия „Ал Арабия“.

Той говори на пресконференция в Абу Даби (Обединените арабски емирства), където предстои да бъде открито международното оръжейно изложение IDEX 2021.

По думите му до 2030 г. Саудитска Арабия ще увеличи разходите за изследвания и модернизация на военните си предприятия от 0,2 на 4 процента от общия бюджет за отбрана. Кралството се стреми да развива производството на оръжия, за да може към 2030 г. да подписва договори за над половината си военни покупки с местни предприятия, отбелязва БТА.