Н амалиха присъдата на Алексей Навални с месец и половина, съдът наложи на руския опозиционер глоба от 850 000 рубли по друго дело.

Руски съд призна днес основния критик на Кремъл Алексей Навални за виновен по обвинение в накърняване на доброто има на ветеран от Втората световна война и постанови опозиционерът да плати глоба от 850 000 рубли (около 11 500 долара), предадоха световните агенции.

Прокуратурата поиска подсъдимият да плати глоба от 950 000 рубли и настоя условно наказание на Навални да бъде заменено с ефективна присъда затвор, посочва Франс прес.

„Навални е извършил престъпление“, заяви съдия Вера Акимова, прочитайки решението си.

Опозиционерът беше обвинен в разпространяване на лъжлива и оскърбителна информация за ветеран, защитил във видеоклип от агитационна кампания през лятото на миналата година референдум, който засили правомощията на руския президент Владимир Путин.

В публикации в социалните мрежи Навални нарече участниците в клипа „срам за нацията“ и „предатели“. Той отхвърли обвиненията в клевета и ги определи като част от усилията на властите да го омаловажат и очернят, припомня Асошиейтед прес.

Преди това руското правосъдие потвърди в апелативен процес присъдата на опозиционера Алексей Навални за икономически престъпления – лишаване от свобода за близо три години, превърната от условна в ефективна за нарушаваме на мярка за неотклонение подписка, предадоха световните агенции.

Съдията Дмитрий Балашов обаче намали присъдата с месец и половина и критикът на Кремъл в крайна сметка ще трябва да лежи в затвора две години и половина.

На процеса по това дело Навални не се призна за виновен и заяви, че присъдата му е политически мотивирана.

Той реагира със саркастична забележка на решението на съда.

„Намалиха присъдата с месец и половина. Страхотно!“, каза той от оградената със стъклени панели зона в съдебната зала.

Миналия месец Навални се върна в Русия от Германия, където се възстановяваше след почти фатално отравяне през август 2020 година.

Той каза, че не е можел да се явява пред властите за наложената му подписка миналата година, тъй като по това време се е лекувал в Германия.

„Не искам много да се хваля, но целият свят знаеше къде съм. Веднага след като се възстанових, купих самолетен билет и се прибрах у дома“, заяви той пред съдията.

Навални каза, че не съжалява, че се е върнал в Русия, а вярата му в Бог го е подкрепяла.

„Защитата му ще внесе касационна жалба срещу днешното съдебно решение“, съобщи адвокатът му Вадим Кобзев. „Навални, когото държат в следствен изолатор, може да бъде пратен в лагер още днес“, допълни юристът.

Навални е обвинен в клевета срещу ветеран от Втората световна война, участвал във видео в подкрепа на миналогодишната конституционна реформа, която ще позволи на президента Владимир Путин да се кандидатира за още два мандата в Кремъл след 2024 година.

Арестът и осъждането на опозиционера доведоха до протести в цялата страна. Поддръжниците му обаче посочиха, че засега няма да провеждат големи демонстрации до пролетта.

Външните министри на над 12 страни членки на Европейския съюз ще се срещнат в неделя в Брюксел с двама съратници на руския опозиционер Алексей Навални.

Това съобщи днес литовското министерство на външните работи, предаде Франс прес.

Срещата ще се състои в навечерието на министерско съвещание на ЕС, насрочено за понеделник с цел обсъждане на евентуални нови европейски санкции срещу Русия.

„Имаме нужда от информация за реалното положение на опонентите на режима в Русия“, заяви за АФП литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис.

Литва „пое инициативата да организира среща с фигури от руската опозиция в Брюксел“, тъй като е по-добре да се събират сведения директно, от първа ръка, обясни той.

В срещата ще участват живеещият в Литва Леонид Волков, координатор на регионалната мрежа на Навални, и Иван Жданов, друг близък сътрудник на опозиционера.

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел препоръча на 9 февруари нови санкции след обидата, претърпяна при посещение в Москва предходната седмица, по време на което бяха експулсирани трима европейски дипломати. Визитата му бе посветена по-специално на случая Навални, но руските власти обявиха за неприемливи исканията на европейски лидери опозиционерът, хвърлен в затвора, да бъде освободен.

Очаква се Борел да представи предложения за санкции на външните министри от ЕС на заседанието им в понеделник в Брюксел.

За нови санкции настояват по-специално балтийските страни и Полша.

Привържениците на Навални искат ЕС да санкционира олигарсите, които според тях защитават руския президент Владимир Путин и подкрепят финансово неговия режим.

„На срещата на външните министри в понеделник се очаква да бъде постигнато политическо споразумение за отговора, който ще даде ЕС на събитията, свързани с Навални“, заяви за АФП дипломатически източник от ЕС.

„Съставянето на списък с влиятелни личности, близки до Кремъл, срещу които може да бъдат наложени санкциите, е в последната си фаза“, добави източникът.

Отношенията между ЕС и Русия, бездруго напрегнати след анексията на Крим през 2014 г. и конфликта в Източна Украйна, се влошиха още повече след ареста на Алексей Навални и наложената му присъда от две години и осем месеца затвор, когато опозиционерът се върна в Русия след лечение в Германия поради отравяне през август в Сибир. 

Европейският съд по правата на човека поиска Навални да бъде освободен, Русия отговори

Руски съд осъди на 3,5 г. затвор Алексей Навални

Руската прокуратура поиска за Навални 950 000 рубли глоба по делото за клевета