К огато тревожността и контролът се срещнаха. По време на първата квадратура на Сатурн и Уран за 2021-а пиша един материал, който всъщност не е посветен на Астрологията. Тук по-скоро ще започнем от архетипните значение на Сатурн и Уран – бащата Кронос и синът му, който го кастрира, за да дойде новият ред. Това е бунтът между неограниченото и формалното, между хаоса и реда… и тук бих добавила – между спонтанните /с положителен и отрицателен знак/ емоции и контрола, който упражняваме върху себе си. Самата аз се тревожа доста често. Понякога се питам дали на всички хора им минават тези хиляди ирационални предположения, или това се случва с единици. Тревожността е болестта на 21 век, болестта на средностатистическия представител на човечеството, който се опитва да се впише във всички рамки, да покрие всички нормативи и да се убеди, че ще си извоюва онези мечтани свобода, безсмъртие и най-важното за епохата – съвършенство. Тревожността е първата крачка към все по-често коментираните паник атаки, обсесии, неврози и други заболявания, които неясно защо се опитваме да подредим след физическата болка или да изчакаме поредния пристъп с идеята, че след него всичко ще бъде наред. За съжаление, няма как да бъде, докато не се изправим срещу причините за това.

Научете повече на страницата на Алекс Иванчева.

Как изобилието и тревожността се срещнаха?

Вероятно много специалисти могат да подкрепят историята на тревожността със сериозни изследвания в областта. Ще направя своя прочит с въпроси, на които все още не мога да си отговоря. Как се случи така, че хората да бъдат най-тревожни във време, в което голяма част от света предлага медицинска грижа, образование, относително равни права, десетки професии и привидно неограничени възможности в социалното развитие? Някои ще кажат, че във векове на оцеляване няма как да мислиш за тревожността и да си казваш „ами ако…“, защото всеки ден се бориш с най-големите си страхове в реалния живот. В днешно време обаче се изправяме пред друг проблем – достъпа до информация. Независимо дали е преувеличена, или не природни катаклизми, национални трагедии и всичко от сорта достига мигновено до нас. Заплахата се оказва едновременно много далече и на екрана в дома ни. Новините стават по-лични в социалните мрежи, а безпокойството при всеки, който се въвлече, нараства.

Контролът

Любимият инструмент на всички ни. Упражняването на контрол ни прави добри в изпълнението на професионалните ни задължения. Учат ни, че с определени мантри ще се сугестираме достатъчно добре, за да изпитваме определени преживявания. И в този момент нека си напомним онази преповтаряна и толкова вярна истина – менажирането на емоциите и опитът да натъпчете страховете в килера единствено ще предизвика съзнанието да ви скрои номер, като ви изненада с нов саботаж. Тук държа да отбележа, че изключително вярвам в практиките, които ни учат да облагородим емоциите си, но нека първо се изправим пред „зверовете“, а след това да насочваме мисли в определена посока. Единствената истина за контрола е, че не контролираме истинския живот. Sad but true. Вероятно много от нас трябва да разберат, че прилагането на моделите от работния процес няма да повлияят в по-сложните отношения от договорка между А и Б. Уви, в динамиката на общуването със себе си и с другите рядко имаме толкова лесни уравнения. Пуснете контрола – иронията е, че когато се освободите от него, тревожността ще намалее. В крайна сметка светът е функционирал и преди вашата поява, нали?

Run, run, run

Бягството или заобикалянето на страховете понякога е толкова буквално, че усещам как обувам маратонките за тичане, за да спра да мисля. Преди време гледах филм за 72-часов маратон – всички участници бягаха от нещо в живота, а формулата на бегачите беше „здрави зъби за стискане и издръжливо тяло“. Добре ще е да не стискаме зъби. И да не изтезаваме тялото и съзнанието си. Задайте си въпрос: Колко реалистично е това да се случи?

Тук препоръчвам и малко хумор, защото понякога е добре да погледнем с намигване мащаба, с който работим в създаването на страхове. Важното е да разберете кои са тези повтарящи се страхове – ще видите, че ще отбележите определен брой, а всичко останало е „маскиран“ прочит на същите теми.

Перфекционизъм

Колкото и да не ни се иска, живеем в категории. Дори и когато си пуснем филмите от 80-те виждаме героите, които са „умните“, „забавните“, „готините“, с две думи винаги имат някакъв етикет. Сега обаче искаме да бъдем всичко. Защото може да сме супер красиви, атлетични, успешни с 5 часа на денонощие, поставяме нови и нови цели и се надъхваме с мотивационни речи. Винаги се чудя какъв е дефицитът на привидно перфектните хора. Някои успяват да преработя психически тази вътрешна взискателност, за други – тя се превръща в неизменна тревожност.

В коучинг практиката, с която се занимавам, се задават основно въпроси. Затова ще задам още един: И какво, ако не го направя?

Вярванията, които имаме, са двигателят на много от действията ни, но и продуктът, върху който може да работим. Към днешна дата вярвам в едно: трябва да разберем от какво се нуждаем, така че да бъдем емоционално здрави и от какво се нуждае образът, който припознаваме. Най-трудно е да видим, че те са отделни персонажи.

Как да работим със Сатурн и Уран?

Тук ще разгледам тези главни герои като аспекти на личността, а най-доброто, което може да направим, е да работим по значението на тези планети. Ако имате страхове от ситуации, авторитети, блокажи по отношение на емоции и решения, добре е да работите със Сатурн. Възможно е при вас той да е слабо разположен в картата или да прави трудни аспекти като по този начин изисква от вас да се контролирате, дори и когато не е нужно.

(1) Стъпете здрави на земята и направете първа крачка към нещо, което изисква именно постоянство.

(2) Ако чувството за дълг е твърде голямо, тогава, напротив – помислете как да останете устойчиви, за да утвърдите себе си и собствената си воля.

(3) Наблегнете на хранителен режим и спорт, създайте си график с ангажименти по часове, така че да има форма в ежедневието, но тя да не се превръща в рамка за емоциите.

Спирам се и на Уран, който носи съвсем различно послание, а то е просто да забравим за всяко правило, което не е в синхрон с новите времена. Уран обаче може да бъде свързан с безпокойство и дори нервен срив, когато има решаваща роля в рождената карта, а ние не работим по него.

(1) Позволявайте си да бъдете спонтанни като използвате енергията в творчески начинания, създаване на разнообразие за сетивата, практикуване на различни спортове, които създават адреналин.

(2) Бъдете високо – ментално и физически. Разходките в планината са свързани с тази планета, която ще ви даде усещане за пространство и прозрения.

(3) Изненадвайте себе си и казвайте „да“ на новите възможности.

Най-голямото предизвикателство в отношенията на двете планети е да съумеем да бъдем креативни и последователни в действията, а също така да намерим правилната формула на „искам“ и „трябва“ – може би, за да постигнем нещо, което искаме, трябва да извървим и пътя до целта. А може би има твърде много „трябва“ и е време за „искам“? Решете вие.

Желая ви успех!

По темата