Р усия отвърна на президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради публичните забележки, които породиха съмнения относно ваксината срещу коронавируса „Спутник V”, съобщава „Политико”.

В изявление от руското посолство в Брюксел се посочва, че коментарите на фон дер Лайен са „или опит за политизиране на въпроса по необоснован и наистина плачевен начин, или показват неадекватна информираност на служител от най-високо ниво”.

Преди това председателят на Комисията направи необичайни публични забележки за руската ваксина, за която няколко държави от ЕС заявиха, че обмислят потенциално спешно разрешение и предположи, че дори руснаците не я искат.

Европейският съд по правата на човека поиска Навални да бъде освободен, Русия отговори

По време на пресконференция фон дер Лайен категорично отрече, че „Руският фонд за преки инвестиции” е кандидатствал за регулаторно одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

След това тя добави: „Като цяло трябва да кажа, че все още се чудим защо Русия предлага теоретично милиони и милиони дози, като същевременно не напредва достатъчно във ваксинирането на собствения си народ”.

Наистина до момента ваксинацията в Русия се бави, дори руският президент Владимир Путин, считан за високорисков на своите 68 години, не е ваксиниран или поне не го е обявил публично.

ЕК: Вирусът ни научи, че затварянето на границите не помага

От Постоянното представителство на Русия в ЕС заявиха, че са „озадачени да чуят оценката на фон дер Лайен”, тъй като са ангажирани представители на руските власти, научна общност и бизнес субекти, включително „Руския фонд за преки инвестиции” при популяризирането на ваксината на световния пазар.

„В пълно съответствие с принципите на демокрацията и хуманитарното право, ваксинирането в Русия е доброволно и към днешна дата всички заинтересовани граждани са снабдени с ваксината незабавно и безплатно. Има разширена мрежа от центрове за ваксинация, която непрекъснато се подобрява, включително използвайки съвременни инструменти за цифровизация”, посочват от руското посолство в Брюксел.

Оттам настояват, че усилията за доставка на ваксината за други страни „по никакъв начин не са свързани” с наличието ѝ за руското население. В декларацията не се съдържат никакви подробности за вътрешното или международното производство.

Защо Русия реши да изследва праисторически вируси

Рецензирано проучване, публикувано в медицинското списание „Ланцет” по-рано този месец, установи, че ваксината „Спутник V” е безопасна и над 91 процента ефективна.

Описвайки в сряда процеса, необходим за одобрение от регулаторните органи на ЕС, фон дер Лайен каза също, че Русия ще трябва да отвори производствените си обекти за европейски инспектори.

В отговор от посолството посочват, че Москва е готова на пълна прозрачност по въпроса.

„Страната ни е готова да предостави на всяка държава пълна информация за изобретението на руските учени, както и пробни партиди от „Спутник V”, така че заинтересованите партньори да могат да извършат пълен и независим анализ както на фармакологичните  характеристики, така и на другите икономически и логистични фактори”.

Посолството също така призова ЕС да даде регулаторно одобрение независимо от политическите противоречия, визирайки казуса със затварянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

„Предполагаме, че производството и разпространението на ваксини трябва да са извън политиката. Затова се надяваме, че ЕС ще направи оценка на руската ваксина въз основа на научни и хуманитарни, а не на политически съображения”.