"Лансет": Ефикасността на първата доза на ваксината на "Пфайзер" е 85%Първата доза на ваксината срещу COVID-19, разработена от фармацевтичните компания „Пфайзер“ и „Бионтех“, е ефикасна 85 процента след две до четири седмици, предаде Франс прес.

Агенцията цитира публикация на най-големия медицински център в страната, „Шеба“, поместена в научното списание „Лансет“.Изследванията са били направени върху персонала на медицинското учреждение. Проведени били тестове с 9109 служители на болницата „Шеба“, разположена в близкия до Тел Авив град Рамат Ган, предава БТА.

Изследванията обхванали периода от началото на ваксинационната кампания в Израел, стартирала на 19 декември 2020 г., до 24 януари 2021 г.

От медицинските работници 7214 били получили първата доза, но не и останалите 1895 души. В този интервал 179 души от общата група били идентифицирани като носители на болестта, от които 89 не били получили първата доза. Но само служителите със симптоми или в контакт с пациенти, носители на коронавируса, били тествани.

Сверявайки процентите на заразените в групата на ваксинираните и неваксинираните , екипите на „Шеба“ стигнали до заключението, че ваксината е ефикасна 47% между първия и четиринадесетия ден след първата имунизация. Ефективността била 85% в периода между 15-ия и 28-ия ден.

„От две до четири седмици след първата ваксинация наблюдавахме голям процент ефективност с намаляване до 85% на симптоматичните случаи“, коментира една от съавторките на изследването Гили Регев-Йохай.

До 18 февруари в Израел с първата доза на „Пфайзер“ са били ваксинирани 4 138 158 жители на страната, а втора доза са получили 2 765 158 души.

Междувременно друго израелско проучване установи, че ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“ значително намалява разпространението на новия коронавирус.

Анализ на данни в проучване на израелското здравно министерство и на „Пфайзер“ установи, че ваксината намалява инфекциите, включително и безсимптомните случаи – с 89,4 на сто, а случаите със симптоми – с 93,7 на сто, съобщи Ройтерс. Резултатите все още не са преминали независима оценка.