М асовата ваксинация срещу ковид-19 на хората с хронични заболявания, както и тези на възраст над 65 г. в България ще започне по-рано от очакваното, защото много от записалите се за втора и трета фаза от процеса на имунизация не са се явили на съответните дати за ваксиниране. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в предаването „Здравей, България” по NOVA.

„Беше взето решение да се включат в четвъртата фаза, защото участници от не се явяват на съответните дати за ваксиниране. Това затруднява много процеса. Има голяма разлика в отделните области. За да не се задържа ваксинирането в местата, където е в напреднала фаза, се прецени да се стартира и четвъртата фаза. Доста широко е това понятие – кой влиза в трета фаза. Затова не бяха разписани конкретно във ваксинационния план. Стартира се със служители в МВР, Министерство на отбраната, ВиК, АЕЦ „Козлодуй”, журналисти, изборната администрация електроснабдяването и др.”, поясни Кирилов.

Учени предлагат втората доза от ваксината на Pfizer/BioNTech да бъде забавена

„Всяко отделно искане се разглежда от Ваксинационния щаб. Необходимо е да има комуникация. Продавачките в магазините например могат да бъдат включени в третата фаза, но трябва да се създаде организация от работодателите им. Постоянно се получават писма и запитвания. Разглеждат се на заседанията на Ваксинационния щаб и се отговаря на тези запитвания. Това е една изключително мащабна кампанията и всичко се случва много динамично. ИТ секторът също е включен в тази фаза. Когато виждаме, че имаме достатъчно количества ваксини в страната, стартираме четвъртата фаза, аз да няма забавяне и приоритетните групи да могат своевременно да бъдат ваксинирани. Трябва да бъде създадена такава организация, за да може за всички да бъде максимално удобно”, подчерта Кирилов.

„Галъп“: Голяма част от българите са преболедували COVID-19

„Сложна е организацията, защото имаме многодозови флакони и трябва да се са налице списъци с лица, които да бъдат ваксинирани, за да не се губят дози. До момента бяха важни количествата, които постъпват. Оттук нататък е важно да има стройна организация с личните лекари и РЗИ. Решенията за третата фаза са според постъпилите запитвания и искания от страна на работодателите. Тя стартира преди около 10 дни и за този период получаваме обратна връзка от РЗИ-тата. Всеки желаещ може във всеки момент да бъде ваксиниран. Фазите са ориентир в началото, когато има малко количество ваксини”, посочи Кирилов.

„Алфа Рисърч“: Над 50% от българите не възнамеряват да се ваксинират

„Ваксините на „Санофи” сме заявили до 4,5 млн. При тях клиничните изпитвания се забавят на този етап. Очаква се към края на годината да бъдат налични. Предстои Европейската комисия да сключи договор с „НоваВакс”. Надяваме се до средата на годината да разполагаме и с нея. До този момент бяхме изключително зависими от количествата, които пристигат в страната. Засега нямаме информация за похабени дози ваксини”, отчете Кирилов.