Гърция разширява локдауна в редица райoни, за да ограничи разпространението на Covid-19

В петък Гърция разшири строгите ограничителни мерки в повече райони на страната, за да спре разпространението на коронавируса, но го отмени в други части а страната, където има намаляване на инфекциите, съобщава Ройтерс.

От събота островите Калимнос, Кефалония и Тасос, градовете Ираклион (на остров Крит), Коринт, Немея и Аргос (на Пелопонес) и община Евосмос на север ще бъдат поставени в локдаун до 1-март, съобщиха гръцките власти.

Това означава, че училищата, фризьорските салони и магазини, които не са от първа необходимост,  ще бъдат затворени.

„Епидемиологичното натоварване в Гърция остава стабилно. Британският вариант на коронавируса обаче показва широко разпространение с повече от 760 заразени“, каза Вана Папаевангелу, член на експертната комисия по инфекциозни болести, съветващ правителството.

Тя каза, че здравните власти са доста загрижени за разпространението на южноафриканския вариант на вируса в Евосмос, предградие на град Солун.

Но картината в други райони на страната се подобрява, като има намаляване на инфекциите. Поради това гръцките власти премахнаха строгите ограничения на островите Санторини и Закинтос, в Спарта и град Агиос Николаос на остров Крит.

Гърция, която се справи сравнително по-добре от останалите в Европа по време на пандемията, беше принудена да наложи частично блокиране през ноември 2020 г., след като инфекциите започнаха да се покачват, заплашвайки да натоварят здравната система, отслабена от десетилетие на финансова криза.

По-рано този месец правителството обяви пълен локдаун за столицата Атина до 28 февруари.